U Kragujevcu počele 12. Gospojinske svečanosti 1Foto: Lazar Novaković

Povodom hramovne slave Uspenja Presvete Bogorodice počele su danas tradicionalne, po 12. put Gospojinske svečanosti.

Gospojinske svečanosti organizuje svešteničko bratstvo kragujevačkog Sabornog hrama i Šumadijska eparhija a traju od Velike do Male Gospojine, odnosno od 28. avgusta do 21. septembra. Ova duhovna, naučna i kulturno-umetnička manifestacija se odvijaja pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde.

Svečanosti su počele Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop Šumadijski, gospodin Jovan.

Nastavljene su Saborom narodnog stvaralaštva sa više od pedeset učesnika i 16 udruženja koje su izložili svoje proizvode. Velikogospojinsko veče počinje večersa u 18 sati, u porti Saborne crkve a na njemu učestvuju: protojerej-stafrofor Dragan Protić, rektor Bogoslovije „Sveti Sava” u Beogradu, Narodni orkestar RTS-a pod upravom Vladimira Panovića, umetnici Ivana Tasić-Mitić, Aleksandar Tirnanić, Dejana Đekić Lazović, zdravičar Ilija Stepanović, glumac Avram Cvetković, članovi Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević” iz Kragujevca…

Tokom Velikogospinskih svečanosti biće održan niz predavanja na temu: „Hilandar, juče i danas” (prof. dr Vladeta Janković), „Podvig i žrtva u istoriji srpskog naroda: Osamdesetogodišnjica stradanja u Kragujevcu” (predavači prof. dr Miloš Ković i dr Nemanja Dević) i „Apokalipsa, teopoetika i književnost” (istraživač-pripravnik Đorđe Đurđević). Ovogodišnje, 12. po redu Velikogospoinske svečanosti završiće se u petak, 17. septembra kada će Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Svete lavre Hilandara održati predavanje na temu „Monaštvo – Beskrvno mučeništvo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari