U Kragujevcu priveden advokat na protestu zbog napada policajca na njihovog kolegu: Gore je bilo samo kad su nas komnisti streljali, poručili kragujevački branioci (FOTO) 1Foto: Z. S. M.

 

Miran protest kragujevačkih advokata, najavljen pre 8 dana, zbog fizičkog napada policijskog službenika dok je vršio svoju dužnost, dobio je danas svoj neočekivani, dramatičan epilog.

Naime dok se se članovi Advokatske komore Kragujevac okupljali posle protestne šetnje gradskim ulicama ispred zgrade Policijske uprave, gde su obraćanjem svojih kolega hteli da završe današnji protest njihovog kolegu Pavla Rakitu, privela su trojica policajaca u obližnju, drugu policijsku stanicu u Ulicu Svetozara Markovića.

Ispostaviće se, navodno zbog „prelaska ulice”.

Advokati su se odmah izmestili ispred policijske stanice u Svetozara Markovića, iako su svoj skup najavili ispred PU Kragujevac kod Skupštine grada.

– Ovaj pritisak na advokata u danu kada smo se mi mirno okupili, prijavili skup i ispoštovali sve procedure i time pokazali poštovanje prema institicijama da tada privode kolegu i odvode ga pred nama sa skupa na kome izražavamo svoj protest je najbolji dokaz kako nas policija tretira, istakla je advokatica Gordana Jezdić, na licu mesta.

Ona se zapitala da li iko od okupljenih pamti da je zbog minornog saobraćajnog prekršaja, koji možda nije ni počinjen, priveden i to u pratnji čak troje policajaca.

– Tako nam vlast poručuje da ako ona kaže „ti moraš da pođeš” a, svi mi „moramo da poslušamo”, zaključila je ona, dodavši da je „bilo ko od nas mogao da se nađe u istoj situaciji”.

Ispred stanice u kojoj je bio fizički napadnut od strane policijskog službenika 11. decembra obratio se i sam advokat Vujic Aleksić podsetivši da „nasilje prema bilo kome a pogotovo prema advokatima na službenoj dužnosti je nedopustivo”.

U ime svih advokata okupljenima se obratio sa stepenica policijske stanice i Milovan Stojanović zahtevajući od načelniku MUP-a Kragujevac i Policijske stanice Kragujevac da je ponašanje i fizički napad njihovog policijskog službenika na advokata sankcioniše.

– Inspektor MUP-a, koga mi plaćamo izbacio je iz službenih prostorija advokata, ovlašćenog branioca maloletnog lica. Izbacio ga rečima – marš napolje, i tako povredio i ponizio čitavu advokaturu kao profesiju. Tražimo od MUP-a da to sankcioniše i svog službenika odmah otpusti iz službe koje on nije dostojan, apelovao je na kragujevačke policijske čelnike Milovan Stojanović.

Posle pola sata iz stanice je izašao Rakita u pratnji kolege Sefana Simića.

– Navodno, prilikom prelaska ulice na pešačkom prelazu desio se incident. Ništa nije bilo sve je u redu. Dali smo izjavu i ništa, rekao je okupljenima Simić koji sa Rakitom bio u prostorijama Policijske stanice u Svetozara Markovića.

Pavle Rakita nije smatrao da postoji ikakav razlog zbog čega bi se fotografisao, davao izjavu ili obratio javnosti.

Policajac mu zavrnuo ruku i izbacio sa saslušanja maloletnika

Inače, današnji protest advokata zbog podrške kolegi Vujici Aleksiću, napadnutog od strane policijskog službenika počeo tačno u podne ispred prostorija Advokatske komore Kragujevac u Ulici Kneginje Ljubice.

– Pružao sam pravnu pomoć, bio sam branilac u postupku koji se vodi prema maloletnom potencijalnom počiniocu krivičnog dela – još uvek se radi o osumnjičenom licu. Došao sam po pozivu u policijsku stanicu u Svetozara Markovića, uredno sa punomoćjem koje je potpisala zakonska zastupnica maloletnog lica – majka osumnjičenog. Kada sam se pojavio na saslušanju policijski službenik me je prvo napao verbalno a potom i fizički, prepričava događaje od 11. decembra kragujevački advokat Vijica Aleksić.

U Kragujevcu priveden advokat na protestu zbog napada policajca na njihovog kolegu: Gore je bilo samo kad su nas komnisti streljali, poručili kragujevački branioci (FOTO) 5
Nasilje prema bilo kome a pogotovo prema advokatima na službenoj dužnosti je nedopustivo – napadnuti advokat Vujica Aleksić Foto: Z. S. M.

On je odmah nakon toga podeo prijavu na „negov rad” Direkciji policije, Unutrašnjoj kontroli MUP-a Republike Srbije, kao i podneo krivičnu prijavu protiv njega i obratio se Advokatskoj komori Kragujevca.

– Kolege su se odazvale na današnji protest od kojeg očekujem samo to da se podigne svest o tome da je nasilje prema bilo kome nedopustivo a kamoli prema advokatima koji samo rade svoj posao, zaključio je Aleksić.

Advokat Aleksić, zna ime, prezime i čin policajca ali nije hteo da ga iznese na današnjem skupu dok „neaguju nadležne institucije”.

One, pak, za 18 dana nisu reagovale.

Njegov kolega, advokat Petar Todorović, jedan od organizatora protesta, obavestio je okupljene da je njihova koleginica Dragica Đekić, kao Aleksićeva punomoćnica podnela krivičnu prijavu ali, da oni na žalost nemaju informaciju o statusu predmeta i pored svakodnevnog urgiranja kod Osnovnog javnog tužilaštva.

Takođe, i Todorović je istako da je prijava protiv ovog policajca podneta i njihovoj Unutrašnjoj kontroli „i daje postupak u toku”.

– Okupili smo se ispred naše kuće, naše Komore kako bi poslali poruku da nećemo tolerisati bahatost niti bilo koji vid maltretiranja naših kolega, istakao je Todorović ispred Advokatske komore podsetivši da je njihov kolega doživeo verbalni, pa fizički napad tokom vršenja dužnosti.

I po Todorovićevim rečima policajac je advokata Vujicu Aleksića prvo izbacio iz kancelarije odguravši ga iz nje, da bi mu potom kada se on vratio, uvrnuo ruku i na najbahatiji i najprimitivniji način ga vodio kroz hodnik dok ga nije odstranio iz prostorija Policijske uprave.

– Tom prilikom kolega Aleksić nije pružao otpor već je molio policajca da ga pusti iz „zahvata” rečima „pusti me, boli me”, naveo je na protestu Todorović.

U Kragujevcu priveden advokat na protestu zbog napada policajca na njihovog kolegu: Gore je bilo samo kad su nas komnisti streljali, poručili kragujevački branioci (FOTO) 6
Nećemo tolerisati bahatost niti bilo koji vid maltretiranja naših kolega – jedan od organizatora skupa Petar Todorović Foto: Z. S. M.

Po mišljenju svih okupljenih advokata – ovo je presedan.

– Svedoci smo da naše kolege imaju poteškoća u korelaciji sa državnim organima ali ovaj događaj ujedinio nas je u težnji da pokažemo zajedništvo, kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo, istakao je on, dodavši da će insistirati da se pri Komori obrazuje radno telo koje bi se bavilo zaštitom advokata i predupređenjem svih potencijalnih problema sa kojima se mogu susreesti u korelaciji sa institucijama.

Bilo je „samo što nas ne biju” a sad su i to počeli

Za advokaticu Gordanu Jezidić, njihov kolega je u trenucima kada mu je bilo najteže i profesionalno i lično nije uradio ništa mimo institucionalnog postupanja i nikome nije dao povoda da advokaturu dodatno ponizi i bilo kome da priliku da komenatriše kako su oni „agresivni”, „nepristojni” ili „neprofesionalni”.

– On je sačuvao našu čast i na tome smo mu svi jako zahvalni, istakla je ona, dodajući da je razočarana jer je očekivala da na ovom skupu bude svih 600 advokata članova kragujevačke Advokatske komore umesto stotinak koliko ih se danas okupilo.

Po njenom mišljenju za sve ovo što se advokatima sada dešava, uglavnom su sami krivi.

– Kolega Aleksić je doživeo nešto, što mi kada po kuloarima prepričavamo odnos u policiji i pravosuđu prema nama kažemo – samo što nas ne biju. E, sad su i to počeli, naglasila je ona istakavši da je ovo „rukavica koju im je policija bacila u lice” ali koju će oni prihvatiti i neće odustati jer je ova situacija „nabrutalnije buđenje iz stanja u koje smo se sami doveli”.

Advokat Milovan Stojanović iz Jagodine naveo je čitav niz primera koji pokazuju težak položaj advokature u srpskom pravosuđu i niz situacija, poput nedavne u kojoj je u njihovom gradu sudija izbacio mladog kolegu iz kancelarije, ilustrujući njima položaj branilaca kod nas.

– Advokati nisu bili u ovakvoj situaciji više od 60 godina, od onog perioda posle Drugog svetskog rata, 1945. godine kada su komunisti streljali ili osuđivali branioce. Bahatost vlasti je velika kao kod Staljina koji je streljao ili poslao u gulage 100.000 advokata obrazlažući to rečima- zar ti da braniš nekoga za koga ja kažem da je kriv?!, citirao je on druga Džugašvilija.

Za advokaticu Snežanu Pantić, koja je posebno apelovala na mlađe kolege, problem koji se dogodio između policijskog službenika i dvokata, treba da se reši na relaciji Advokatska komora – državni organi.

– Jedino tako može da se očuva autoritet naše profesije. Ovakvi skupovi su esnafski i nikada ne smemo dozvoliti da budu ispolitizirani ili neka vrsta „oružja” dnevene politike, pručila je ona na skupu ispred Advokatske komore.

Brutalno „buđenje iz stanja” u koje su se „sami doveli”

Posle obraćanja ispred Advokatske komore stotinak okupljenih advokata uputilo se u protestnu šetnju kroz centar grada preko trgova Narodnih heroja i Svetog Đorđa, Uspenjskog parka do sedišta Policijske uprave Kragujevac na Trgu slobode.

Kada su bili ispred Policijske uprave priveden je njihov kolega Pavle Rakita, pa su momentalno protest izmestili ispred stanice u Svetozara Markovića.

– Privođenje kolege Rakite je samo jeftina i bedna fora da nas izmeste ovde sa trga ispred Policijske uprave i Skupštine grada, bila je zaključna, takođe sponatana ocena kragujevačkih advokata – učesnika protesta.

Zbog toga su svoj protest „odjavili” tamo gde su ga i najavili, vrativši se još jednom ispred PU Kragujevac i Gradske uprave, pružajući priliku sugrađanma da još jednom vide njihovu protestnu kolonu, skup na Trgu Slobode i zapitaju se šta oni tu rade i zbog čega se bune.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari