Krađe i razbojništva najčešća krivična dela u Šumadiji: Vladimir Šebek, načelnik Policijske uprave Kragujevac 1Foto: Z. S. M.

 

Područje koje pokriva Policijska uprava u Kragujevcu ocenio bih kao bezbedno i sigurno, izjavio je danas na konferenciji ša štampu načelnik Policijske uprave Kragujevac pukovnik policije Vladimir Šebek.

Po njegovim rečima taj dobar rezultat je ostvaren zahvaljujući efikasnom radu policijskih službenika.

Na konferenciji za novinare sa temom temom „Stanje bezbednosti na teritoriji Policijske uprave u Kragujevcu za devet meseci 2023. godine”, načelnik Šebek je izneo podatke o kriminalitetu, javnom redu i miru, bezbednosti u saobraćaju na teritoriji grada Kragujevca kao i opština koje pokriva ova Policijska uprava: Knić, Topola, Aranđelovac, Rača, Batočina i Lapovo.

U ovom periodu na ovoj terotoriji izvršeno je 1.265 krivičnih dela a više od 65 posto njih je do sada rasvetljeno.

Kako pukovnik Šebek ocenjuje u odnosu na prethodne godine u toku je „trend smanjenja ukupnog broja krivičnih dela” koji traje još od od 2020. godine.

Najveći broj počinjenih dela je iz obalsti opšteg kriminala gde je od početka godine počinjeno 1.164 dela Čak 92 posto njih je u oblasti imovinskih delikata, što je po Šebeku, 40 procenata svih izvršenih dela.

– To je ono što najviše pogađa naše građane. Više od 66 posto od ulinjenih dela su krađa i razbojništva, Teške krađe su 51 odsto ulinjenih dela. U ovom periodu zabeleženo je za 14 posto manji broj krađa i za 20 posto neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila, naveo je on.

Prilikom izvršenja razbojništva ili teških krađa policija u trenutku njihovog izvršenja ili odmah posle njih uhapsila 196 počinilaca.

Krađe i razbojništva najčešća krivična dela u Šumadiji: Vladimir Šebek, načelnik Policijske uprave Kragujevac 2
Borba protiv droge u vrhu prioriteta Policijske uprave Kragujevac – pukovnik policije Vladimir Šebek

Načelnik PU Kragujevac je naglasio da je u toku i trend smanjenja krivičnih dela protiv života i tela i u oblasti protiv polne slobode.

– Od najteža krivična dela, kao što su ubistva, teška ubistva i silovanja od početka godine na teritoriji PU Kragujevac počinjeno je jedno delo ubistva, i jedno krivično delo teškog ubistva u pokušaju. Oba počinioca su odmah uhapšeni, naglasio je načelnik Šebek.

Značajan segment kriminaliteta je i nasilje u porodici a na teritoriju PU Kragujevac policija je za ovih devet meseci podnela 84 krivične prijave, i izrekla više od 1.300 hitnih mera prema izvršiocima ovih dela. U slučajevima porodičnog nasilja i partnerskih odnosa nisu zabeleženi slučaji sa smrtnim ishodom.

Po pukovniku Šebeku u vrhu prioriteta borbe protiv kriminala Policijske uprave Kragujevac je borba protiv droge.

– Želja nam je da narko dilere i drogu sklonimo sa ulica i onemogućimo im da budu u blizini dece, naglasio je on.

Za ovo vreme policija je obavila 253 zaplene narkotika. Oduzeto je više od 19 kilograma supstaci: marihuana, kokain, heroin i amfetamini… Podneta je 191 krivična prijava zbog neovlašćenog držanja opojnih droga, njihove proizvodnje i stavljanja u promet i omogućavanja njihovog uživanja.

Maloletna lica u opštem kriminalu imaju udeo nešto viši od 4 procenta a najveći deo njih je u oblasti imovinskih delikata – krađa i razbojništva.

Krađe i razbojništva najčešća krivična dela u Šumadiji: Vladimir Šebek, načelnik Policijske uprave Kragujevac 3
Foto: Z. S. M.

– Nije evidentiran ni jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. To nije ni malo lak posao jer je od početka 2023. godine na našem području održano više od 2.000 javnih skupova i sportskih manifestacija, raportirao je pukovnik Šebek, dodajući da je i udeo prekršaja protiv javnog reda i mira smanjen za 11 procenata ove godine.

Do kraja septembra dogodilo se 699 saobraćajnih nezgoda, što je za 8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Na žalost u njima život izgubilo 17 ljudi, od toga sedmoro na motoru. U saobraćajnim nezgodaama za devet meseci teško je povređeno 94 građana, a lakše 451 osoba.

– Vodeći faktori koji dovode do saobraćajnih nezgoda su: neprilagođena brzina uslovima u saobraćaju i stanju puta, vožnja pod dejstvom alkohola, pogrešno izvođenje okretanja ili drugog manevra i neustupanje prvenstvu prolaza, naveo je načelnik PU Kragujevac.

Krađe i razbojništva najčešća krivična dela u Šumadiji: Vladimir Šebek, načelnik Policijske uprave Kragujevac 4
Foto: Z. S. M.

Od početka godine načinjeno je 23.513 različitih saobraćajnih prekršaja za 615 više istog perioda u prethodnoj. Slučajeva prekoračenja brzine je bilo čak 19.000, 1.300 je vozilo pod dejstvom alkohola i 45 pod psihoaktivnim sustancama.

U oblasti privrednog kriminala i koruptivnih predmeta počinjeno je 76 dela, 12 iz visokotehnološkog i 11 iz ekološkog kriminala.

Krađe i razbojništva najčešća krivična dela u Šumadiji: Vladimir Šebek, načelnik Policijske uprave Kragujevac 5
Foto: Z. S. M.

Na konferenciji za štampu, sem načelnika policijske uprave pukovnika policije Vladimira Šebeka, prisustvovali su i načelnik Odeljenja policije major Bojan Antić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije potpukovnik Dragan Tomić i načelnica Odeljenja za upravne poslove potpukovnica Biljana Vlašković.

Predato 155 automastkih pušaka i skoro 300 bombi

U akciji koju je inicrala Vlada Srbiju tokm maja i juna kada su građani predavali oružje, nesemtano, bez ikakvih sankcija ukupno je predato 3.707 komada različitog naoružanja.
PU Kragujevac tokom ova dva meseca predato je 1.706 pištolja i revolvera, 1.195 lovačkih pušaka, 155 automatskih pušaka, sedam automatskih pištolja, 99 drugih vrsta pušaka.

Signalnih, gasnih i startnih pištolja predato je 150 i skoro 159.000 komada municije različitog kalibra,

Predato je i 298 bombi i minsko eksplozivnih sredstava, 81 komad ostalih eksplozivnih sredatava, četiri zolje i više od tri kilograma eksploziva.

Dva lica uhapšena zbog lažnih dojava o bombama

Na području Policijske uprave Kragujevac od početka godine evdentirane su 64 prijave o postavljenim bombama.

– Posle kontradiverzionih pregleda ispostvailo se da su sve bile lažne. Podneli smo dve prijave protiv dva lica za izvršenje krivičnog dela izazivanja panika i nereda za više dojava o podmetnutim bombama, istakao je pukovnik Vladimir Šebek.

Angažovano više od 100 policajaca u školama

Školska godina na području Policijske uprave Kragujevac na kojem se nalazi 66 škola (47 osnovnih i 16 srednjih) i čak 101 istureno odeljenje počela je bezbedno, po načelniku PU Kragujevac.

On je naveo da je u školama na ovoj teritoriji angažovano više od 100 policajaca.

Pukovnik Šebek je istakao i projekat Ministarstva unutrašnjih poslova „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” čiji je cilj podizanje svetsi učenika osnovnih škola o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom ili virtuelnom okruženju, prepoznavanje različitih vidova nasilja i diskriminacije, usvajanje strategije za pomoć drugima u nevolji i veštinama nenasilnog konflikata kao i usvajanje veština o bezbednom učešću u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari