U Kragujevcu sanacija poplavljenih ulica i naselja (FOTO) 1JKP Šumadija Kragujevac

 

Usled obilnih padavina koje su tokom noći zahvatile Kragujevac, ekipe JKP Šumadija Kragujevac su angažovane na saniranju štete na putnoj infrastruktui u više naselja na teritoriji grada.

Po nalogu Štaba za vanredne situacije, a po prioritetima, Sektor niskogradnje je tokom noći sanirao ulice u naselju Veliko polje, a sva raspoloživa mehanizacija je od jutros angažovana i u Erdeču, Grošnici i Stanovu.

Tokom dana saniranje će se nastaviti i u Baljkovcu i Masloševu.

Metereolozi su i za danas najavili obilne padavine, pa će sve ekipe JKP Šumadija Kragujevac biti u angažovane i u pripravnosti kako bi se u što kraćem roku normalizovalo funkcionisanje putne infrastrukture, javljaju iz ovog gradskog javno-komunalnog preduzeća.

Nakon obilnih padavina u Kragujevcu, najvažnije je da su sačuvani ljudski životi.

– Evakuisano je 14 osoba, među kojima je jedno dete, a poplavljeno je oko 100 kuća, pomoćnih objekata, domaćinstava i dvorišta, rečeno je danas na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije.

Najkritičnije je bilo u Palilulama, Stanovu, Grošnici, Beloševcu i Velikom Polju. Ova naselja su pretrpela najveću štetu jer su u potpunosti ili delimično bila pod vodom.

Reka Lepenica je dostigla svoj maksimum u poslednjih nekoliko godina, a došlo je i do njenog izlivanja iz korita kod Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava.

Vanredna situacija nije proglašena jer je stanje stabilno, prati se i situacija je za sada pod kontrolom, ocena je Gradskog štaba za vanredne situacije.

Komandant Gradskog štaba, gradonačelnik Nikola Dašić doneo je naredbu da nadležne službe i preduzeća nastave sa zbrinjavanjem ugroženih, raščišćavanjem terena i saniranjem posledica višesatnih padavina.

Doneta je i naredba da Crveni krst Kragujevac ažurira spiskove ugroženih i intenzivira aktivnosti na njihovom zbrinjavanju sa akcentom na dostavu hrane i lekova, kao i naredba kojom se obavezuje Institut za javno zdravlje Kragujevac da intenzivira aktivnosti na dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji.

Na raspolaganju je i 2.000 džakova sa peskom za postavljanje barijera.

Gradonačelnik Nikola Dašić pozvao je građane koji imaju bilo kakakv problem da se obrate na broj 034-505-800 kako bi nadležne službe mogle odmah da reaguju na odgovarajući način.

– Pokušaćemo da redovnim snagama uklonimo sve probleme koji su se desili prethodne noći a najteže je bilo na potezu Veliko Polje, Grošnica i Palilule, kazao je Zoran Kočović načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac.

On je apelovao na građane koji imaju problem na infrastrukturi, objektima i u dvorištima da se obrate Sektoru za vanredne situacije na broj 034- 193 i 034 – 1985 kako bi pripadnici Sektora mogli odmah da reaguju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari