U Kragujevcu se obnavljaju 22 fasade na zdanjima koja su spomenici kulture 1Foto: Zoran Laki Lazarević

Za nekoliko dana krenuće se u Kragujevcu sa obnovom fasade na zdanju nekadašnje „Prosvete”, najavljeno je iz Gradske uprave.

Ovaj objekat je samo prvi od 22 u najužem gradskom jezgru čije će fasade biti obnovljene i restaurirane a reč o objektima koji su spomenici kulture.

Po najavama gradskih vlasti, do kraja godine biće obnovljene fasade na devet zdanja.

Odlukom Gradskog veća od 15. oktobra prošle godine u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenka kulture Kragujevac koji je izradilo „Studiju revitalizacije fasada u Starom gradskom jezgru” identifikovano je 22 objekta kojima je neophodna obnova i čiji izgled ne samo da narušava estetski izgleda garda već narušenost njihovih fasada predstavlja i potencijalnu opasnost za prolaznike.

Prioritet obnove utvrdio je Zavod za zaštitu spomenika kulture procenjujući stepen oštećenja i ugroženosti fasada.

Sem zgrade nekadašnje „Prosvete”,originalno zdanja „”Doma Beograđanina (u kojoj je sada Sberbanka u Ulici Kralja Petra Prvog broj 1.) na raskrsnici „kod Saobraćajca” obnoviće se i fasada objekta prekoputa nje u Pešačkoj zoni poznate kao „Zgrada sa Atlasima”.

U planu obnove je i Kuća trgovca Alekse Obradovića („Regentova kuća”), kultne kafane „Balkan”, nekadašnjeg restorana „Konak”, zgrade „Peka” (takođe „kod saobraćajca”), zdanja poznatog kao „Zgrada sa kaktusima” (na uglu ulica Kralja Petra Prvog i 27. marta), pekare „Kraljev dvor” (na uglu 27. marta i Ulice Crvenog barjka)…

Projektom obnove fasada u užem gradskom jezgru Kragujevca obuhvaćeno je još 11 objekata u Ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića (sa parne i neparne strane), još dva ulici 27. marta i jednog u Ulici Kralja Petra Prvog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari