U narednih sat vremena na udaru nevremena Užice, a potom još jedan grad: RHMZ izdao novo upozorenje 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na vremenske nepogode u centralnim, istočnim i južnim predelima Srbije na naoblačenje sa kišom, pljuskovim i grmljavinom, ali i na osetan pad temperature, u većini mesta za 10 do 15 stepeni Celzijusovih.

U zoni jakih grmlјavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine, jačina bi mogla da dostigne veće udare od 28 metara u sekundi.

Prema najnovijim najavama RHMZ, na području jugozapadne Srbije i Šumadije u naredna dva sata lokalni plјuskovi sa grmlјavinom. Maksimalne temperature kretaće se od 22 stepena na severu do 32 na jugoistoku.

U narednih sat vremena na udaru nevremena Užice, a potom još jedan grad: RHMZ izdao novo upozorenje 2
Foto: printscreen

Podsetimo, jutros je RHMZ već izdao upozorenje na naglu promenu vremena, koje se odnosi na područje cele zemlje, a promena vremena podrazumevaće naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature.

Ove promene koje su najpre zahvatile severne i zapadne delove zemlje, do kraja dana proširiće se i na ostale predele Srbije.

U narednih sat vremena na udaru nevremena Užice, a potom još jedan grad: RHMZ izdao novo upozorenje 3
Foto: printscreen

Istovremeno, kako navode u Weather2Umbrella, u ovom času veoma snažna grmljavinska oluja premešta se preko zapadnih delova Srbije, a na udaru je Užice. Ova oluja, prema istim podacima, donosi jake i veoma obilne pljuskove, jake gromove, a moguć je i grad.

„Ovaj grmljavinski sistem u narednih sat vremena premeštaće se prema zapadu i mogao bi da zahvati delove južne i centralne Šumadije, kao i šire područje Kragujevca, dok će zapadni deo Srbije i šire podeučje Užica zahvatiti novi grmljavinski sistem sa pljuskovima iz Bosne“, stoji u njihovoj najnovijoj prognozi.

Kako u Weather2Umbrella ističu, ovaj grmljavinski sistem posledica je premeštanja hladnog fronta, koji ovog podneva Srbiju deli na dva dela, na veoma topli južni i osetno hladniji severni deo, pa duž fronta ima uslova za stvaranja grmljavisnkih nepogoda.

Sa druge strane, prema podacima RHMZ, žuti, odnosno narandžasti meteoalrami su „upaljeni“ za područje Vojvodine i ostatak Srbije.

U narednih sat vremena na udaru nevremena Užice, a potom još jedan grad: RHMZ izdao novo upozorenje 4
foto:printcreen

Kada je reč o Vojvodini, kako se navodi, „vreme je može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike“.

U narednih sat vremena na udaru nevremena Užice, a potom još jedan grad: RHMZ izdao novo upozorenje 5
Foto: printcreen

Za ostatak zemlje stoji da je vreme „opasno“. „Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari