U Narodnoj kuhinji hrani se preko 260 Zrenjaninaca, topli obrok dobijaju radnim danima 1Foto: Crveni krst u Nišu

Prema podacima Crvenog krsta Zrenjanin, u ovom gradu za 262 korisnika socijalne pomoći obezbeđen je topli obrok u Narodnoj kuhinji i ta vrsta pomoći ugroženim Zrenjanincima deli se radnim danima, u prostorijama Crvenog krsta.

Ipak, Zrenjanin i dalje nema namenski prostor gde bi korisnici toplog obroka mogli da konzumiraju hranu na licu mesta, uprkos brojnim nastojanjima da se on obezbedi. Korisnici, zapravo, svoj topli obrok nose kućama.

“Narodna kuhinja ima 262 korisnika, to su koriscnici koji imaju socijalne karte i evidentirani su preko Centra za socijalni rad. Mi za njih pripremamo svakog radnog dana kuvane obroke, i oni dolaze po to u Crveni krst. Nadamo se da će biti osposobljen prostor za te svrhe. Petkom oni uz kuvani obrok dobijaju konzerviranu hranu koju koriste za dane vikenda”, objašnjava Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin.

Kako kaže, jelovnik kuvanih obroka, koji se pripremaju za ugrožene Zrenjanince, sastoji se od domaćih jela.

“Obroci se sastoje se od pola litre kuvanog jela i 300 grama hleba. To su jela poput kupusa, pasulja, đuveča, pilava, testenine sa mesom”, objašnjava sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin.

Na pitanje Danasa da li korisnici Narodne kuhinje dobijaju flaširanu vodu, s obzirom na to da je voda u ovom gradu zabranjena za piće, rečeno je da je ne dobijaju jer bi za tako nešto bila potrebna donacija.

Sagovornica iz Crvenog krsta kaže da, u zavisnosti od donacija, korisnicima se deli mleko ili neki slični proizvodi, koje firme doniraju Narodnoj kuhinji.

“Pored korisnika koji dolaze kod nas po topli obrok, imamo i trinaest korisnika iz Prihvatilišta za odrasla lica, kojima se dostavljaju obroci”,kaže ona.

Tokom proteklih šest meseci, od marta do oktobra prošle godine, preko Crvenog krsta za 340 ugroženih porodica distrubuirani su lanč paketi.

Na tom spisku bilo je 100 porodica iz Zrenjanina dok je ostalih 240 bilo iz 22 naseljena mesta na području grada Zrenjanina. Svima njima lanč paketi su se dostavljali.

Korisnicima Narodne kuhinje u Zrenjaninu više puta godišnje preko donacija obezbeđuju se paketi sa dodatnom pomoći u hrani i higijenskim sredstvima.

Sredstva za program Narodne kuhinje obezbeđuje grad Zrenjanin, za pripremu toplih obroka i nabavku mesečnih paketa hrane kao i paketa za dane vikenda, a deset osnovnih prehrambenih namirnica za pripremu toplih obroka obezbeđuje Crveni krst Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari