Negotin i Negotinska Krajina u Srbiji slove za kraj poznat po proizvodnji kvalitetnog grožđa i vina, a malo je poznato da ovdašnje selo Karbulovo ima zasade voća, naročito jabuka, i veoma aktivno udruženje voćara „Voćar „. U jesen 2009. godine karbulovski voćari organizovali su manifestaciju „Dani jabuke – Karbulovo 2009“ da bi dve godine kasnije, minulog vikenda na centralnom gradskom trgu u Negotinu, u okviru projekta „Voće Dunava“, bili održani „Dani jabuke“, izložbeno-prodajni sajam.


– Pored karbulovskih voćara koji su izložili jabuku sa tek završene berbe, svoje proizvode su izložili gosti iz opština Kladovo i Golubac, a na sajmu su se predstavili i vinari i pčelari opštine Negotin, zanatska zadruga „ZAN ART“, kao i projekat „Autentično etno iz Istočne Srbije“.- saznaje Danas od predsednika Udruženja „Voćar“ Slavoljuba Stankovića iz Karbulova koji dodaje da osim promocije proizvodnje voća, projekat „Voće Dunava“ ima za cilj uspostavljanje saradnje voćara opština Negotin, Kladovo i Golubac, kao i unapređenje plasmana. Karbulovskim voćarima će u tome svakako pomoći i nova kolska vaga čija je vrednost 5,2 hiljade evra, a koju će dobiti u okviru nabavke opreme u projektu „Voće Dunava“.

„Dani jabuke“ bili su prilika da posetioci sajma degustiraju i kupe izložene proizvode voćara, pčelara i vinara, a tokom trajanja sajma za zainteresovane voćare održana je prezentacija na temu inovativne tehnologije sušenja voća. Udruženje „Voćar“ iz Karbulova je zajedno sa Udruženjem vinogradara i voćara opštine Kladovo i Udruženjem vinogradara i voćara opštine Golubac partner na projektu „Voće Dunava“ koji finansijski podržavaju GIZ – KWD, i Opštine Negotin, koja je i nosilac projekta, a stručno RARIS. Ukupna vrednost projekta je nešto manja od 30.000 evra, traje 12 meseci i realizuje se u dva okruga, Borskom i Braničevskom odnosno u opštinama Negotin, Kladovo i Golubac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari