U niškom UKC zaraženo 149 zaposlenih, na lečenju sedmoro dece 1Foto: Beta/Klinički centar Niš

U Univerzitetkom kliničkom centru Niš i kovid bolnici u Kruševcu, koja je pod upravom ovog UKC, zaraženo je 149 zaposlenih, od kojih najviše medicinskih sestara i tehničara, rekli su za Danas u niškom UKC.

„Među zaraženima u niškom UKC i kovid bolnici u Kruševcu su 81 medicinska sestra ili tehničar, 37 lekara i 31 nemedicinski radnik. Nijedan od inficiranih nije hospitalizovan“, rekli su danas u ovoj ustanovi.

Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 i epidemilog, ocenio je da je, zbog tog što je sve više zaraženih među zdravstvenim radnicima, „već veoma teško obezbediti da funkcioniše zdravstveni sistem“.

On je dodao da ovih dana ima dosta obolelih i među nastavnicima i učiteljima.

Povećan je broj umrlih starijih pacijenata sa pridruženim bolestima, kao i komplikacija kod dece, a preminuli su i mladi ljudi koji su imali komorbiditete.

„Trenutna situacija je veoma ozbiljna, ali sredinom februara očekujemo pik. Moramo da se uozbiljimo kako bismo što lakše pregurali mesec, pod uslovom da nemamo ozbiljnije komplikacije sa gripom. Apelujem da se u februaru, za vreme praznika, ne pune skijališta i banje, da ne ponavljamo istu grešku od ranije, i da ne doživimo novi talas korona virusa“, rekao je Tiodorović danas za RTS.

Prema najnovijim zvaničnim podacima niškog UKC, u toj ustanovi i kruševačkoj kovid bolnici juče je bilo hospitalizovano ukupno 312 pacijenata, od kojih 119 u Nišu, a 193 u Kruševcu.

Među bolnički zbrinutim pacijentima je sedmoro dece. U tim zdravstvenim ustanovama pre deset dana broj hospitalizovanih bio je 209.

U kovid ambulante Doma zdravlja već danima unazad javlja se rekordni broj građana, a svaki drugi testirani pacijent je pozitivan na virus.

Juče je pregledano 3.058 pacijenata i urađeno 1.626 testova, od čega je 857 bilo sa pozitivnim rezultatom. Pre deset dana u kovid ambulante se javljalo manje od 3.000 građana, a broj novozaraženih bio je oko 650.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari