Svaki sedmi osnovac vukovac 1Foto: Stefana Savić

Svaki sedmi učenik u Srbiji, odnosno njih 8.982, završili su osnovnu školu kao vukovci, a u pojedinim okruzima broj nosilaca Vukove diplome dostiže i preko 20 odsto.

 Tako je u Školskoj upravi Leskovac u prošloj generaciji svaki peti đak izašao iz osmoletke kao vukovac, u ŠU Niš ih je bilo 18 odsto, u Kosovskoj Mitrovici 16, a u Jagodni 16 odsto. I prethodnih godina su se pomenute školske uprave isticale prema broju ovih đaka. Najmanji procenat nosilaca diplome „Vuk Karadžić“ zabeležen je u ŠU Užice – devet odsto i Valjevo – gde je svaki deseti osnovac dobio to priznanje.

Gledano po okruzima, najviše vukovaca je u Pčinjskom (21 odsto), Nišavskom (20), Jablaničkom (20) i Kosovskom (18). Uočava se da je među vukovcima, više devojčica (64 odsto), nego dečaka (35). Drugim rečima, svaki deseti dečak i svaka peta devojčica se u generaciji izdvajaju kao izuzetni, ne samo u pogledu znanja, odnosno odličnog poznavanja nastavnih sadržaja (imaju sve petice od petog do osmog razreda), već i u smislu dodatnog angažovanja vrednovanog kroz minimalno jedno priznanje ili nagradu na takmičenju.

Što se tiče rezultata koje su postigli na maloj maturi, analiza Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokazuje da su vukovci najuspešniji na testu iz matematike, zatim iz srpskog jezika dok su najlošije prošli na kombinovanom testu. Analiza svedoči i da postoje velike razlike u postignućima ovih učenika, kao i da jedan broj vukovaca ne uspeva da dostigne ni republički prosek na završnom ispitu.

Najmanje prosečno postignuće vukovaca zabeleženo je u Kosovsko-pomoravskom i Kosovskom okrugu, što se delom može objasniti nepovoljnim uslovima u kojima se školuju đaci na tom području. Ove godine među okruzima sa najnižim postignućima vukovaca su i Pčinjski i Raški 2 – Novi Pazar, koji su sve do sada bili na vrhu liste u tom pogledu. Kako je Danas pisao, ovi okruzi su godinama unazad bili sumnjivi po nerealno visokim rezultatima na završnom ispitu. Nakon niza mera koje je preduzelo Ministarstvo prosvete da bi se sprečile neregularnosti, ovi okruzi su se na poslednjoj maloj maturi našli u grupi ispod republičkog proseka. To se odnosi i na postignuća vukovaca.

Najviše prosečno postignuće vukovaca na završnom ispitu beleži se u Gradu Beogradu i Južnobačkom okrugu, a odlične rezultate na sva tri testa su imali i dobitnici ovog priznanja iz Moravičkog, Sremskog, Šumadijskog i Zlatiborskog okruga.

Razlike među ovim đacima postoje i unutar okruga, pa je tako na testu iz srpskog čak 15 odsto vukovaca u Kosovskom okrugu bilo ispod republičkog proseka, dok je to slučaj sa svakim desetim u Pčinjskom okrugu. Na testu iz matematike ispod republičkog proseka je bilo 25 odsto vukovaca iz Kosovskog i Kosovsko-pomoravskog okruga, kao i 20 odsto iz Novog Pazara.

Odličan uspeh

Gotovo svaki peti učenik iz prethodne generacije malih maturanata je imao petice iz svih predmeta u osmom razredu, što je trend koji je prisutan poslednjih nekoliko godina. Oko 42 odsto završava osmi razred sa odličnim uspehom, trećina je vrlodobra, petina dobra, a svega 1,1 imaju dovoljan uspeh.

Prosečan opšti uspeh u osmom razredu za tu generaciju je 4,09. Statistika pokazuje da se mali broj učenika nalazi neposredno ispod granice vrlodobrog i odličnog uspeha (prosek 3,30 i 3,40 odnosno 4,30 i 4,40). S druge strane, značajno veći broj učenika ima prosek 3,50 i 4,50.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari