U Nišu najčešći oblici korupcije pranje novca i nameštanje tendera 1Foto: Stanislav Milojković

Korupcija u niškom javnom sektoru, kako kaže rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva Ivan Simonović, najprisutnija je u domenu javnih nabavki i pranja para.

Ministarka pravosuđa Nela Kuburović ističe da su neki od najvažnijih istraga vezanih za korupciju vođeni u Nišu.

Prvi čovek niškog posebnog odeljenja ističe da je u Nišu najprisutnije pranje novca i nameštenje tendera, pišu Južne vesti.

Mi ne pokrivamo samo Niš, već čitav jug Srbije. Ali kada je u pitanju Niš, najviše korupcije ima u domenu javnih nabavki i pranja novca – rekao je Simonović.

Dodaje i da je u ovom trenutku nekoliko predistražnih postupaka protiv različitih opština, ali i javnih preduzeća iz Niša.

Da posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Nišu ima zadovoljavajuće rezultate, kako kaže ministarka Kuburović, pokazuje to što su neki od najvećih slučajeva upravo sprovođeni u ovom gradu.

Upravo je niško odeljenje radilo na istrazi u vezi sa malverazacijama direktora CIP-a – rekla je Kuburovićeva.

Međutim, Kuburovićeva nije mogla da precizira koliko je tačno ovih slučajeva došlo do suda.

Inače, Niš je danas bio centar borbe protiv korupcije, jer su se u sali Oficirskog doma okupili predstavnici srpskog pravosuđa, Evropske unije i OEBS-a.

Razlog za ovaj forum je bio predstavljanje rada specijalnih odeljenja za suzbijanje korupcije širom Srbije. Forumu su prisustvovali i ambasador delegacije OEBS-a Andrea Oricio, kao i ambasador Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici koji je rekao da je zadovoljan dosadašnjim napretkom Srbije u borbi protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari