U Nišu sutra i ekološki protest i Aleksandar Vučić 1Foto: Z. Miladinović

U Nišu će sutra biti održan ekološki protest, a službeno će u gradu boraviti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga demonstranti prozivaju zbog projekata koji će, kako ocenjuju, dovesti do uništenja životne sredine i raseljavanja stanovništva.

Građani će se okupiti u 14 časova ispred Skupštine grada, ići u protestnu šetnju kroz širi centar, a na kraju blokirati saobraćaj na okretnici Bulevara Nemanjića i Sremske ulice, najavljeno je na društvenim mrežama.

Nije isključeno da grupa građana zasebno izađe i na okretnicu ispred Delta planeta, na Bulevaru Nemanjića.

Predsednik Srbije će u vreme protesta biti u kasarni “Mija Stanimirović”, na ulazu u Niš, i na obližnjem brdu Lisinac, na kojem će biti organizovana vojna vežba.

Najavljena maršuta demonstranata i lokacija na kojoj je predsednik se ne poklapaju i nisu blizu jedna drugoj.

Preovlađujući stav neformalnih organizatora protesta, nakon preksinoćnog obraćanja predsednika Aleksandra Vučića, bio je da se protesti u Nišu više ne organizuju.

Vučić je tada kazao da neće potpisati Zakon o eksproprijaciji i da će predložiti izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

U Nišu sutra i ekološki protest i Aleksandar Vučić 2

Na definitivnu promenu stava neformalnih organizatora i dela građana u Nišu prevashodno je uticao sinoćni poziv Ekološkog ustanka i još nekoliko desetina pokreta i inicijativa da se protesti širom Srbije, uprkos Vučićevom uvažavanju ključnih zahteva demonstranata, ipak, nastave.

“Reakcije na društvenim mrežama nam kažu da treba da nastavimo protest, uprkos ovakvoj odluci predsednika Srbije”, rekli su neki od neformalnih organizatora u Nišu.

U Nišu će sutra biti organizovan drugi ekološki protest zaredom, pošto je ovaj grad “kasnio” nedelju dana, u odnosu na druga mesta u Srbiji.

Organizatori niškog protesta nisu saopšteni, a nisu potpisani ni na pozivima na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari