U Novom Sadu održan skup pod nazivom "Zaustvimo propadanje Radio-televizije Vojvodine" 1Foto: FoNet/Akcija progresivne Vojvodine

U Novom Sadu je danas održan protestni skup „Zaustvimo propadanje Radio-televizije Vojvodine“, sa kojeg je poručeno da taj javni servis ne treba da bude sveden na redakcije manjinskih jezika koje će reemitovati vesti Radio-televizije Srbije.

Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine rekao je da RTV treba da bude javni servis, koji nije parazit, ni trošak, nego kuća koja treba da pruža intelektualni i nematerijalni sadržaj, oslobođen materijalne dobiti.

Javni servis treba da pruža svim građanima sadržaj preko kojeg mogu da se kvalitetno informišu. Dužnost je svih nas koji smo odrasli uz ovu televiziju, koji smo imali kvalitetan program, gledali i dečje i umetničke emisije, kulturne i informativne programe, s izuzetno jakom dokumentarnom redakcijom, da je vratimo na svoje mesto, kazao je Jovanović.

On je naveo da je, prema podacima koje ima, gledanost RTV za samo par meseci opala za neverovatnih 80 odsto, a ukazao je i na finansijske dugove koji, prema procenama, prevazilaze 1,7 milijardi dinara.

Jovanović je rekao da je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, između ostalog, najavljivao pomoć javnom servisu i dodao da je ispunjeno jedno obećanje – izgrađena je nova zgrada RTV na temeljima stare, na Mišeluku.

Rekao je i da Radio-televizija Vojvodine skoro devet meseci nije imala Upravni odbor, koji je tek nedavno formiran, kao i da je generalnom direktoru istekao mandat u avgustu ove godine, a novi još nije izabran.

Predsedavajući Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović podržao je Akciju prograsivne Vojvodine u borbi za javni servis RTV, koji, kako je rekao, treba da omogući svim građanima dobro informisanje i kvalitetan sadržaj.

Zalažemo se da svako treba da radi svoj posao u skladu sa zakonom. Oni koji čuvaju ovo društvo, koji ga brane, zapravo su slobodni i nezavisni novinari koji to moraju i treba da rade na najbolji mogući način i u RTV Vojvodini. Javni servisi, naročito u medijskom prostoru, moraju biti slobodni i na njih niko ne sme da utiče, rekao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari