Nakon što su preksinoć svetske agencije objavile da je u Sredozemnom moru u oluji potonuo brod sa više od 250 afričkih emigranata, od kojih je spaseno samo dvadesetak, juče su, u zavisnosti od izvora, agencije i elektronski mediji iz časa u čas obaveštavale o različitom broju nestalih Afrikanaca i brodova koji su ih prevozili.

Prema poslednjim saopštenjima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Ženevi strahuje se da se više od 500 afričkih emigranata udavilo, kada su čak tri broda prekjuče potonula u blizini libijske obale. Veruje se da su bila četiri broda na otvorenom moru, koji su bili prepuni i da su svi išli ka Italiji, kažu u Organizaciji, dodajući da su tri broda potonula oko 30 milja od libijske obale, dok je jedan uspeo da se spase. U međuvremenu je saopšteno da je rečo plovilu sa više od 350 državljana zemalja severne Afrike. Zvaničnik IOM-a Lorens Hart je rekao da su svi putnici bezbedno vraćeni u libijsku prestonicu Tripoli.

„Tri broda su potonula u blizini libijske obale. Na njima nije bilo opreme za spasavanje“, izjavio je portparol IOM-a Žan-Filip Šazi, prenele su britanske agencije. Većina imigranata bili su Tunižani, Palestinci i Egipćani. Libijski spasioci su izvukli beživotna tela najmanje deset Egipćana, a među njima je bila i jedna majka sa bebom.

Libijske vlasti su prethodno navele da su spasilačke ekipe u potrazi za telima sa jednog broda, sa 253 putnika, pronašli tela putnika sa drugog broda. Sa tog broda je navodno nestalo najmanje njih 340. Ta informacija i prethodna vest da je još u nedelju italijanski tanker spasao plovilo sa 350 ilegalnih migranata, takođe blizu obala Libije, izgleda da je izazvala zabune u izveštavanju raznih medija, pa je juče do kasno po podne bilo nejasno o koliko je brodoloma, odnosno plovila zapravo reč.

IOM je saopštio da je prošle godine više od 30.000 emigranata preplovilo Mediteran samo na ovom pravcu, od Libije do italijanskog ostrva Lampeduza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari