Sumnja se da je u Padinskoj skeli zlostavljan i ubijen zatvorenik, tužilaštvo naložio hapšenje trojice zatvorenika 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Više javno tužilaštvo naložilo je hapšenje trojice zatvorenika, osumnjičenih da su u zatvoru u Padinskoj skeli ubili jednog starijeg zatvorenika, sa kojim su delili ćeliju.

Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo, dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavešten je 4. februara 2024. godine o smrti u KPZ “Padinska skela”, nakon čega je naložio da se obavi obdukcija sa toksikologijom, kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Nakon prijema obdukcionog nalaza 8. marta, koji je pokazao da je zatvorenik umro nasilnom smrću, postupajući tužilac je naložio hapšenje osumnjičenih, koji su prethodno delili ćeliju sa pokojnim, zbog sumnje da su izvršili krivično delo Teško ubistvo u saizvršilaštvu, prenosi N1.

Osumnjičeni su saslušani u tužilaštvu 14. marta, gde se jedan od njih branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznela svoju odbranu.

Na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je osumnjičenima odredio pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog S.B.

Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali čoveka koji je naposletku preminuo, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

U saopštenju Tužilaštva navodi se na koji način je zatvorenik, kako se sumnja, mučen, ali iz etičkih razloga nećemo to prenositi.

Usled zadobijenih psihičkih i fizičkih povreda, njegovo stanje se znatno pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i nastalih komplikacija preminuo.

Istraga je u fazi ispitivanja svedoka i prikupljanja dokaza.

Svi osumnjičeni, kao i oštećeni, su izdržavali kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja.

Kako je juče objavio RTS, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je pokrenula disciplinske postupke protiv sedam službenika u KPZ „Padinska Skela“ zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti prema Zakonu o državnim službenicima. Službenici nisu obavestili pretpostavljene o vanrednom događaju koji je doveo do smrti zatvorenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari