Radovi na razminiranju terena oko paraćinskog vojnog skladišta zaostalih posle eksplozije oktobra 2006. godine, počinju danas, najavio je Centar Republike Srbije za razminiranje.


Navedeno je de će danas predstavnici centra „uvesti u posao“ mešoviti rusko-srpski odred agencije „Emerkom“ koji će obaviti razminiranje na lokaciji Paraćin 4.

Radovi će, prema planu, trajati do kraja septembra, a Centar za razminiranje će pratiti realizaciju tog projekta i kontrolisati kvalitet razminiranja.

Kako je ranije izjavio direktor Centra Petar Mihajlović, očistiće se oko 60 hektara. To je vinograd u koji vojska do sada nije ušla.

Mihajlović očekuje da se tu nađe nekoliko hiljada neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Razminiranje na lokaciji Paraćin 4 u skladu je sa novim Memorandumom o razumevanju koji su 27. januara u Beogradu potpisali Centar za razminiranje i Federalna državna agencija za obezbeđenje i koordinaciju ruskog učešća u međunarodnim humanitarnim operacijama „Emerkom“. Memorandum važi do 2022. godine.

Rad „Emerkoma“ i mešovitog rusko-srpskog odreda, po projektima Centra za razminiranje, finansira Vlada Rusije.

Srpski i ruski demineri su krajem avgusta prošle godine u Paraćinu završili čišćenje lokacija Paraćin 3 i Paraćin jezero gde su samo prošle godine nađena 374 komada ubojitih sredstava.

Ruski stručnjaci su u Paraćinu u protekle tri godine na 195 hektara uništili oko 2.000 neeksplodiranih ubojitih sredstava.

U vojnom magacinu na Karađorđevom brdu 19. oktobra 2006. godine eksplodiralo je 1.300 tona ubojitih sredstava koja su se razletela u prečniku od 1.500 metara od centra eksplozije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari