U Parku Mali Tašmajdan posađenja stabla u znak sećanja na žrtve iz "Ribnikara" 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Članovi porodica dece i čuvara ubijenih 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ danas su u Parku Mali Tašmajdan posadiili četiri stabla sećanja.

Nakon memorijalnog skupa na kom su posađena stabla, članovi porodica i prijatelji ubijenih pustili su crvene balone ka nebu.

Šest stabala je posađeno na rođendane stradalih, a od danas vrt sećanja u Malom Tašmajdanu ima 10 stabala sećanja.

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beogradu Jan Bratu izjavio je da je sađenje stabala trešnje vrlo simbolično i da će svako cvetanje podsećati na živote dece.

Prema rečima Bratua, u Srbiji je nakon tragedija važno izgraditi prijateljsko okruženje i naučiti decu da žive zajedno u miru, jer samo tako će moći da izgrade sigurnu i mirnu budućnost.

Okupljanu u Malom Tašmajdanu prisustvovali su ambasadori članica Evropske unije i predsednik Fonda B92 Veran Matić.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je danas u beogradskoj Crkvi Svetog Marka organizovala šestomesečni pomen za ubijene u „Ribnikaru“ i u okolini Mladenovca.

Protojerej Đorđe Stjisavljević je nakon pomena rekao da crkva veruje u večni život, ali da kao i svi postavlja pitanje zašto su mladi životi morali da budu izgubljeni.

Takvi događaji moraju da služe kao opomena da se svi potrudimo da se slične tragedije ne ponove, poručio je Stjisavljević.

Na pomenu u crkvi koji je organizovala SPC nisu prisustvovali članovi porodica ubijenih, ni predstavnici vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari