U pirotskoj gimnaziji i odeljenje za scensku i audio-vizuelnu umetnost 1Gimnazija u Pirotu Foto: Ilija Pejčić Lika

Gimnazija u Pirotu naredne školske godine, upisaće pored društveno-jezičkog, prirodno – matematičkog i dva specijalizovana odeljenja, bilingvalnog i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, još jedno.

Direktorka Gimnazije Ivana Kostadinović rekla je za Danas da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odobrilo ovoj školi upis odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost za narednu školsku godinu.

„Gimnazija Pirot jedna je od pet u Srbiji u kojoj se djaci školuju u ovoj oblasti. Učenici će pohadjati veliki broj opšte-obrazovnih predmeta, ali imaće i dva potpuno nova: scensko i audio-vizuelno izražavanje. Podršku u realizaciji nastavnih aktivnosti pružaće školi ustanove kulture i mediji“, rekla je Kostadinovićeva.

Dodaje da su se rukovodili stalnim interesovanjem novijih osnovnoškolskih generacija za film, igre, internet, video, dokumentarne filmove, spotove, reklame, i čini se da je trend ka tom smeru.

„Ovo odeljenje je nešto novo i atraktivno. Ovo odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za scensku i audio – vizuelnu umetnost predstavlja način na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori potrebama razvoja kulture i umetnosti“, reklaje Kostadinovićeva.

Prijemni ispit biće održan 16. maja. Prijava zainteresovanih je od 12. do 16. aprila i biće organizovana onlajn. Ukoliko ućenik ne može da se na ovaj način prijavi moći će da to učini 15. i 16. aprila u Gimnaziji Pirot.

Na prijemnom ispitu kandidati će polagati test opšte kulture, kojim će biti obuhvaćena pitanja iz oblasti srpskog jezika i književnosti, muzičke i likovne umetnosti i istorije.

Učenici koji upišu ovo odeljenje izučavaće ozorišne discipline, medije, filmsku umetnost, različite audio – vizuelne forme, izradu video igrica i rad na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari