U Pirotu 1. januara rođene dve bebe 1Vasić i Nikolić u posetili porodilište i uručili poklone: Pirot Foto: Z. Panić

U pirotskom Porodilištu prvog dana 2021. godine rođene su dve devojčice. Majka prve bebe rođene u ovoj godini je iz Bele Palanke, dok je druga iz Pirota. U 2020. godini rođeno je 495 beba sa područja Pirotskog okruga u pirotskoj Bolnici, a još tri bebe u Kliničkom centru Niš.

Prema rečima načelnika Službe ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Pirot dr Vladana Đurova, u odnosu na 2019. minule godine rodjeno je 45 beba manje.

„Poslednjih godina opada broj porođaja u porodilištu Opšte bolnice Pirot i zabrinjava to što je 2020. godine prvi put u poslednje 4 znatno manje dece rodjeno u opštinama okruga. U odnosu na 2019. godinu beleže se 24 beba manje u Babušnici, 12 manje u Beloj Palanci i 21 manje u Dimitrovgradu“, rekao je dr Đurov, dodajući da je, sa druge strane, za period od godinu dana u Pirotu rodjeno 11 beba više.

Po tradiciji pirotsko Porodilište na početku godine posetili su danas gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktor JP “Vodovod i kanalizacija“ Zoran Nikolić i darivali su prigodnim poklonima majke i bebe koje se trenutno nalaze u Porodilištu. Ovoga puta je poseta Porodilištu organizovana nešto drugačije nego ranije zbog aktuelne epidemiološke situacije, odnosno paketi su predate sestrama ispred ulaza u Porodilište.

Vasić je tom prilikom istakao da ova tradicija treba da se održi.

“Nadam se da će svi zdravstveni radnici imati manje posla u 2021. godini, osim Porodilišta, jer sve što radimo u gradu radimo za buduće generacije i zato što želimo da se radja što više beba u Pirotu i okrugu“, rekao je Vasić.

Direktor pirotskog “Vodovoda“ Zoran Nikolić kaže da Grad napreduje, da se mnogo ulaže sa željom da imamo što više dece.

Direktor Bolnice, dr Goran Petrović istakao je da Grad ulaže u porodilište i da je ove godine donirano 300.000 dinara za poboljšanje uslova za boravak u Porodilištu, nabavkom pidžama, posteljina, papuča, bade mantila i druge opreme.

“Nadam se da će se sa tim nastaviti i ubuduće. Sva oprema je u skladu sa standardima i nije starija od 5 godina. Ponosni smo što je pirotsko Porodilište prema istraživanju portala Bebac, prema ocenama majki dve godine zaredom proglašeno medju prvih pet u Srbiji”, rekao je dr Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari