U Pirotu otvorena Kancelarija Kulturno - informativnog centra bugarske manjine "Jerma" 1Foto: Z. Panić

U Pirotu je danas otvorena kancelarija Kulturno – informativnog centra bugarske manjine „Jerma“ . Centar je otvorio generalni konzul Bugarske u Srbiji Dimitar Canev. Otvaranju kancelarije prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave u Pirotu, nevladnog sektora i javnog i privrednog života. Prema nekim podacima u Pirotu živi oko 5.000 Bugara a izjašnjavaju se da su Bugari između 500 i 600.

Generalni konzul Bugarske u Srbiji Dimitar Canev je rekao da otvaranje ovog Centra u Pirotu znači da je Bugarska otvorila još jedan prozor ka Srbiji.

– Prozor kroz koji svaki građanin Pirota i okoline može da pogleda i vidi rezulate Bugarske koje je ona postigla u raznim oblastima. Upravo zato se nadam da će ovaj KIC doprineti razbijanju stereotipa koji postoje između dva naroda poslednjih sto godina. Stereotipi su često bili prepreka u uspostavljanju boljih odnosa među ljudima sa obe strane granice. U ovoj kancelariji građani Pirota mogu da dobiju potrebne informacije o administrativnim uslugama u Bugarskoj za koje je poslednju deceniju vladalo veliko interesovanje građana iz ovog kraja. Mnogo Srba radi u Bugarskoj a veliki broj bugarskih turista dolazi u Pirot i sve to ima obostranu ekonomsku korist, rekao je Canev, dodajući da se nada da će dosadašnja uspešna prekogranična saradnja biti još bolja.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić se zahvalio svima koji su uložili napore da se ovaj Centar otvori u Pirotu.

-Srećan sam što imamo još jedan Centar koji će doprineti razvoju odnosa između Srbije i Bugarske. Imamo zajedničku budućnost koja je zasnovana pre svega na ekonomiji. Grad Pirot sa mnogo gradova u Bugarskoj ima uspešnu prekogračnu saradnju. Nadam se da će se to nastaviti. U ovoj kancelariji imamo još jednog saradnika u kulturi. Razmenom kulturnih sadržaja možemo da dodamo novu vrednost, manifestacioni turizam. Nadam se da će građani Pirota moći još bilje da upoznaju Bugarsku i da će građani Bugarske dolaziti u još većem broju kod nas, rekao je Colić.

Predsednik Kulturno informativnog centra bugarske manjine „Jerma“ u Pirotu Milija Todorov se zahvalio svima koji su pomogli otvaranje KIC-a, Konzulatu Bugarske u Nišu i lokalnoj samoupravi Pirota.

– Centar će se baviti kulturom a u isto vreme nam je cilj da pojačamo svest Bugara koji ovde žive da se aktivno uključe u rad lokalne zajednice i da aktivno učestvuju u svim oblastima, da se slobodno izjašnjavaju da su Bugari i da imaju sva prava koja su imali i do sada. U ovom gradu živim 50 godine i nikada nisam nikakvih problema, rekao je Todorov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari