Od ponedeljka će 281 učenik iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Resavici kod Despotovca i Gimnazije u Paraćinu početi da uči kineski jezik.


U ove dve škole, jedine u Pomoravskom okrugu, nastavu će držati Kineskinja Džang Li Juan (26) koja je rođena u okolini Pekinga.

– Ove dve škole su se jedine prijavile juna prošle godine kada su đaci anketirani da li žele da uče kineski jezik. Ovih dana se javljaju i druge škole iako prošle godine nisu verovali da će projekat zaživeti – rekao je načelnik Školske uprave u Jagodini Života Starčević.

Džang Li Juan je rekla da slabo govori srpski jezik jer ga je učila samo godinu dana u Beogradu i dodala da je prvi put u Jagodini.

– Sviđa mi se vaš čist grad i ljudi su ljubazni. Drago mi je što deca žele da uče kineski jezik jer je jezik most bolje saradnje između dve države – rekla je Džang koja je govorila na engleskom jeziku.

Međutim, na kraju obraćanja novinarima ona je na srpskom jeziku kazala da želi što pre dobro da ga nauči.

Đaci iz dve jagodinske škole škole biće podeljeni u 10 grupa. Udžbenici su besplatni za učenike. Knjige i didaktički materijal je obezbedila Vlada Kine gde su knjige i štampane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari