U poslednja 24 sata 82 novoobolela u Srbiji, ukupno 741 zaraženi i 13 preminulih 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 82 novoobolela od korona virusa i tri smrtna slučaja, saopštio je danas krizni štab. Ukupno je do sada 741 zaraženi i 13 preminulih.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus, navodi se na sajtu covid19.rs.

Do danas u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2.462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 sata preminuo je jedan muškarac u Kliničkom centru Vojvodine starosti 62 godine i dve žene – rođene 1934. i 1938. godine koje su imale niz hroničnih oboljenja.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić rekla je da je u ovom trenutku 55 pacijenata na respiratorima, kao i da je više od 50 pacijenata do sada izlečeno od korona virusa, odnosno da im je dvostruki nalaz bio negativan.

„Ključ jeste u nama i narednih dana će se videti kako će se ispoljiti ponašanja građana tokom današnjeg i jučerašnjeg dana“, naglasila je Kisić.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je na konferenciji za medije da je danas 24. dan i da ulazimo u dane kada su u drugim zemljama naglom brzinom rasli brojevi obolelih, a potom i brojevi smrtnih slučajeva.

„Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu od strane struke. Do sada, pred kraj svoje karijere, nisam nikada doživeo takvo razumevanje vlasti za reč struke, doduše nikada nismo ni bili u ovakvoj situaciji. Ovo je ratno stanje“, poručio je Kon.

On je naveo, odgovarajući na pitanja novinara, da mnogi ljudi čekaju po nekoliko dana na rezultate testova, jer je situacija „pretrpana“ i da trenutno drugačije ne može.

Prema njegovom rečima, Srbija ima dovoljno testova, ali  treba samo da se organizujemo.

Kon: U Srbiji ne može da se testira svako, postoje kriterijumi

Kon je izjavio da postoje jasni kriterijumu za testiranje na korona virus, da oni sada u Srbiji jesu prošireni, ali da i dalje neće moći da se testira svako ko poželi.

„Širimo testiranja da nadjemo onoga koji širi zarazu a da to i ne zna, one koji su bili u kontaktima sa zaraženima, a ne svakoga ko hoće“, rekao je Kon i dodao da su na početku u Beogradu „skoro svi želeli da se testiraju“.

Na početku, kako je objasnio, nije bilo dovoljno testova jer su bili preskupi, ali sada ih ima dovoljno.

Na pitanje o stanju u Evropi, Kon je rekao da je u Italiji glavno da se zaraza ne prebaci na jug te zemlje.

„Imamo sreće što smo videli šta se kod njih dešava i što nas je naša vlast čula“, rekao je Kon.

Dodao je da Velika Britanija i Švedska imaju „pristup otvaranja i stvaranja imuniteta“, te da će lekari i taj pristup pratiti, ali da je za takav plan potrebno da 70 odsto stanovnika preboli virus.

Na konferenciji za novinare o situaciji s korona virusom u Srbiji rečeno je i da su se svi zdravstveni radnici koji su pozitivni na virus korona, a po poslednjim informacijama to je oko sedam odsto ukupnog broja zaraženih, zarazili privatnim kontaktima i da preko njih bolest nije prešla na pacijente ili ušla u zdravstvni sestem.

Što se tiče crkvenih obreda i pričešća, Kon je rekao da apeluje na ljude da je ovo ozbiljna bolest i da je rizik korišćenja iste kašićice veći nego da se to ne radi i da nema šta tu da doda.

„Mi dajemo samo preporuke, zabrane donese predstavnici vlasti“, naglasio je Kon.

Klinički centar Vojvodine je saopštio danas da je, uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja, na Klinici za infektivne bolesti u subotu uveče preminuo 62-godišnji pacijent iz Kikinde inficiran korona virusom, što je bila jedanaesta žrtva korona virusa u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviće ekonomske mere za ublažavanje posledica privrede nastalih zbog vanrednog stanja i pandemije korona virusa u utorak 31. marta, iako je prvobitno najavio da će biti danas.

Prvih deset pacijenata primljeno je danas u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, javio je RTS.

U poslednja 24 sata 82 novoobolela u Srbiji, ukupno 741 zaraženi i 13 preminulih 2

Od danas su na snazi nove mere – policijski čas vikendom počinje od 15 časova, ukinuta je dozvola šetanja ljubimaca posle 20 časova i zatvorene su sve pijace.

Najmanje 31.412 osoba je umrlo do danas od posledica korona virusa u svetu, dok je registrovano više od 667.090 zaraženih, podaci su koje je prikupila agencija Frans pres.

Podaci o broju zaraženih, dodaje Frans pres, ne predstavljaju stvarno stanje jer veliki broj zemalja testira samo one osobe koje su za hospitalizaciju. Do danas je registrovano i 134.700 osoba koje su se oporavile od korona virusa.

Italija ima najveći broj smrtnih slučajeva – 10.023 od 92.472 zaraženih korona virusom, dok se 12.384 osoba smatra oporavljenim.

Nakon Italije, medju najteže pogodjenim su Španija sa 6.528 umrlih od 78.747 zaraženih, Kina sa 3.295 mrtvih od 81.394 zaraženih, Iran sa 2.640 mrtvih od 38.309 zaraženih i Francuska sa 2.314 žrtava od 37.575 zaraženih.

U Kini, gde je epidemija počela u decembru 2019. godine, registrovano je 74.971 oporavljenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari