U Potočarima 11. jula biće pokopano 19 žrtava genocida u Srebrenici 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U mezarju Memorijalnog centra Potočari 11. jula ove godine biće pokopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U okviru obeležavanja 26. godišnjice genocida, biće pokopana i tela dvojice maloletnika, Azmira Osmanovića )16), koji je i najmlađa žrtva genocida koja će biti ukopana ove godine, te 17-ogodišnjeg Fikreta Kiverića.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do danas su ukopani posmrtni ostaci 435 maloletnika ubijenih u genocidu.

Ove godine biti pokopana i jedna žena, Zilha Delić koja je imala 24 godine, a najstarija žrtva kojoj će biti klanjana dženaza je Husein Kurbašić koji je u vreme genocida imao 63 godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog jula 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, položeno još 237 žrtava genocida.

Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Obavljene su i pripreme za Marš mira od Nezuka do Potočara i očekuje se oko 2.500 učesnika, a organizatori javljaju da neće biti kolektivnog prevoza građana kao ranijih godina.

Srpske snage, predvođene glavnim komandantom Vojske Republike Srpske (VRS) Ratkom Mladićem, nakon ulaska u zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN) julu 1995. godine, ubile su oko 8.000 ljudi, mahom muškaraca i dečaka.

Za ovaj zločin Mladić je pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, kao i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Još tri visokorangirana oficira VRS-a osuđena su na doživotne kazne zbog genocida u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari