U predmetu protiv Tačija i ostalih, još 11 osoba dobilo status žrtve 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Odlukom Nikole Gijua, sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, još 11 podnosilaca zahteva dobilo je status žrtve u predmetu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Ovo je druga odluka sudije Gijua u vezi sa učešćem žrtava u slučaju protiv nekadašnjih lidera Oslobodilačke vojske Kosova.

Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova u Hagu, ovih 11 žrtava biće uključene u već postojeću Grupu 1 (u kojoj je od ranije devet osoba) i zastupaće ih isti pravni zastupnik žrtava.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

U optužnici se ističe da su žrtve mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

Statusna konferencija u predmetu protiv njih četvorice zakazana za sutra, 15. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari