U privatni vrtić u Zemunu upućena inspekcija zbog navoda o zlostavljanju dečaka 1Ilustracija Foto: Pixabay/mac231

Gradska prosvetna inspekcija upućena je u vrtić „Povratak prirodi“ u Zemunu, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Inspekcijski pregled je usledio nakon što su se juče u medijima pojavili navodi oca šestogodišnjeg dečaka koje ide u taj vrtić da se on vratio kući sa povredama u vidu crvenila anusa.

Prema prijavi roditelja, dva dečaka predškolske grupe su svog vršnjaka maltretirala u toaletu, tako što mu je jedan držao ruke a drugi stavljao prste u analni otvor, „napravivši mu podlive u pomenutoj regiji“, preneo je Blic prijavu roditelja.

Dodaje se da roditelji sumnjaju da su ista dva dečaka u prethodnom periodu na isti način uznemiravala još jednog dečaka.

U predškolskoj ustanovi „Povratak prirodi“ nisu želeli da govore za Danas, niti da nam potvrde autentičnost saopštenja vrtića koji su juče objavili mediji, a u kome piše da su roditelji prijavili da je u grupi predškolaca primećeno „neprimereno istraživanje polnih razlika“, posle čega su obavljeni individualni razgovori sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualni sastanci sa roditeljima te dece.

Više javno tužilaštvo je juče saopštilo da je roditelj slučaj prijavio policiji, ali da nema elemenata krivične odgovornosti deteta, već je policiji naloženo da istraži postojanje eventualne krivične odgovornosti vaspitača u vrtiću.

Više javno tužilaštvo je saopštilo da je policijskoj stanici Zemun roditelj prijavio da njegovo dete od pet godina ima povrede po telu, koje mu je nanelo dete istog izrasta u vrtiću.

“Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna. Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti”, saopštilo je VJT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari