U regionu sve češće negiranje genocida 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Urednica zbornika o genocidu u Srebrenici „Nikome se ne ponovilo“ Ajla Škrbić izjavila je večeras na promociji u Beogradu da se u regionu sve češće javlja negiranje genocida i da ono dolazi iz državnih struktura.

Škrbić je rekla da je zbornik podeljen u četiri dela – pravnog osvrta na prakse po pitanju negiranja genocida, politička situacija u regionu u poslednjih 26 godina, osvrt na komemorativne prakse i dostignuća u borbi protiv istorijskog revizionizma.

Ona je ostakla da autori dolaze iz različitih država i da svi ukazuju na preispitivanja borbe protiv istorijskog revizionizma i na potrebu da se još više podrže organizacije civilnog društva koje se time bave.

Dodala je da svi autori ističu da se u regionu negira genocid u Srebrenici, a da ona smatra da su se pojavile osobe u državnim strukturama u regionu koje osporavaju genocid, negiraju međunarodne presude i osporavaju broj žrtava.

Precizirala je da je to izraženo u Srbiji i Bosni i Hercegovini i poručila da se danas još više treba boriti protiv revizionizma.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić rekao je da je termin genocid potvrđen u Haškom tribunalu u više slučajeva i ocenio da nas pokušaji revizije onoga što se dogodilo u Srebrenici čine osramoćenim, a da je izbegavanje suočavanja sa prošlošću sramno.

On je dodao da ima potrebu i želju da na bilo koji mogući način pomogne da se izrazi žaljenje, izvinjenje i saosećanje.

„Za mene su svi zločini od Vukovara pa nadalje genocid. Kada smo imali Vukovar videli smo kojim putem to ide i da će završiti sa Srebrenicom i Olujom“, kazao je Matić.

On je rekao da se uvek pita zašto nije zaustavljen takav zločin, da je mislio da može doći do pomaka posle političih promena 2000. godine, ali da se u Srbiji ušlo u ignorisanje u svrhu dnevnih politika, kao što se danas koristi revizionizam u dnevno-političke svrhe.

Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović pitala je Matića u čije ime govori, pošto se predstavlja i kao izaslanik predsednika države.

„Huligani su nama okupirali Trg Republike na kojem smo mi napravili skup posvećen žrtvama u Srebrenici. Ti ga zoveš predsednik republike, a ja ga zovem vođa huligana“, kazala je Zajović.

Ona je pozvala Matića da pozove predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prestane da se huliganski ponaša i da sa parahuliganskim grupama skreće pažnju sa zločina.

Matić je rekao da je on specijalni izaslanik predsednika za rešavanje pitanja nestalih u Hrvatskoj, a da je na promociji zbornika privatno, dodavši da smatra da su njegovi i Vučićevi stavovi o Srebrenici suprotstavljeni.

Istraživač Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Programu za informisanje Nemanja Stjepanović misli da je sada situacija sa revizionizmom možda uporediva sa onom iz ratnog perioda.

„Revizionističke teorije formirane su odmah nakon ratova od strane propagandne mašinerije, a armirane pred Tribunalom, gde su svaki svedok, svaki optuženi i eksperti odbrane u tome videli cementiranje revizionističkih teorija, koje doživljavaju procvat od 2003. do danas“, rekao je Stjepanović.

On je rekao da se to može primeniti i na druge zemlje u regionu.

Tokom promocije ispred Endžio haba bilo je i policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari