U Rektoratu Beoradskog univerziteta ustanovljena nagrada "Planetarni Tesla" 1Foto: Tesla naučna akademija

Međunarodna nagrada Planetarni Tesla danas je ustanovljena na svečanoj akademiji u Rektoratu Beoradskog univerziteta, saopštila je danas Telsa naučna akademija.

Kako je saopšteno, inicijativu za osnivanje nagrade su pokrenuli Media Invent, Unija poslodavaca Srbije i Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske. U ime akademske zajednice Tesla naučna akademija. Priznanje Planetarni Tesla biće dodeljivano jednom godišnje, u Beogradu i u Banjaluci.

„Nema potrebe da podsećamo na Teslin naučni doprinos, koji je nesumnjiv, ali vredi da podsetimo na njegovu potpunu posvećenost dobrobiti čovečanstva. Tesla kao humanista neodvojiv je od Tesle kao genijalnog naučnika i odatle ideja da nagradom odamo priznanje onima koji su ne samo izuzetni eksperti u svojoj oblasti, već se i svojim humanizmom nalaze na tragu velikog naučnika“, kaže dr Dejan Ilić, predsednik Tesla naučne akademije.

Procedura dodela nagrade Planetarni Tesla počeće javnim pozivom za kandidovanje naučnika, umetnika, javnih radnika, sportista… ljudi svih zanimanja, bez obzira na nacionalnost.

„Jedini uslov je da su svojim radom pokazali da slede ideju i put velikog Nikole Tesle“, navodi se u saopštenju.

O dobitnicima nagrada odlučivaće komisija sačinjena takođe od eksperata dokazanih u svojim oblastima.

“Najmanje što možemo da uradimo je da sačuvamo neprocenjivu zaostavštinu Nikole Tesle tako što ćemo nagraditi izuzetne ljude i institucije, koji su, idući tragom našeg genija, doprineli dobrobiti čovečanstva, dostigli svetske rezultate i vrhove ”, rekao je Vlado Markanović, autor projekta Planetarni Tesla, osnivač Dunavskog biznis foruma i nagrade Kapetan Miša Anastasijević. „Slaveći Teslu mi gradimo prosperitet i lepšu sliku o nama. Zemlja koja je civilizaciji podarila Teslu, Ruđera, Pupina, Milankovića i Milevu Marić zaslužuje više poštovanja, a to je nešto za šta se moramo sami izboriti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari