Zatvorenik optužen za smrt jedne devojke 1999. godine pogubljen je u američkoj saveznoj državi Teksas i petnaesti je osuđenik u SAD koji je ubijen od početka godine. Tomi Lin Sels (49) pogubljen je u četvrtak injekcijom, iako u SAD još traje spor zbog nestašice anestetika, nezaobilaznog sastojka koji se primenjuje u izvršenju kazne uz smrtonosnu dozu.


Sels je peti osuđenik na smrt pogubljen u Teksasu, a 15. u SAD od početka godine. Od kada su evropski proizvođači odbili da SAD isporučuju anestetik pentobarbital za ljudska pogubljenja, države u kojima je na snazi smrtna kazna okreću se novim dobavljačima ili neovlašćenim proizvodima.

Zbog te nestašice povećao se broj žalbi na smrtnu presudu u SAD, jer se osuđenici plaše da će umreti u nesnosnim bolovima ako u injekciji nema odgovarajućeg jakog anestetika. Prema američkom Ustavu, osuđenici na smrt ne smeju da osećaju bolove prilikom pogubljenja. U smrtonosnoj injekciji moraju da se nalaze tri sastojka – anestetik, paralizator mišića i supstanca koja zaustavlja rad srca. Kao način izvršenja smrtne kazne, injekcija se koristi od 1979. Smrtna kazna je na snazi u oko 30 američkih saveznih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari