Učenici 13 osnovnih i srednjih škola šabačkog kraja, u četvrtak 1. decembra, neće imati prvi čas, zbog štrajka upozorenja, najavili su predstavnici Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“. Njihovi zahtevi odnose se na poboljšanje pravnog i materijalnog položaja zaposlenih.

– U svim školama koje su članice sindikata „Nezvisnost“, nastavno osoblje neće održavati prvi čas u prvoj i drugoj smeni, a nenastavno osoblje skratiće radno vreme za sat vremena, kaže za Danas učiteljica Ljubica Simić iz GSPRS „Nezavisnost“.

Ističe da će se štrajku priključiti i neki od zaposlenih koji nisu članovi ovog Sindikata, a koji će formirati svoje štrajkačke odbore sa identičnim zahtevima.

Osim poboljšanja materijalnog položaja, prosvetari traže izmene i dopune zakonske regulative kojom bi se ostvarila maksimalna zaštita zaposlenih, a svaki napad na prosvetne radnike bio kvalifikaovan kao krivično delo.

„Naš sindikat nije za to da prosvetni radnici dobiju status službenog lica zato što bi nas taj položaj stavio u nezavidnu situaciju u ostvarivanju naših prava. Mi smo za menjanje zakonske regulative gde bi se napad na prosvetnog radnika tretirao kao krivično delo. U tom slučaju bi, po izlasku policije, automatski bilo uključeno tužilaštvo, što bi procedru učinilo bržom i efikasnijom“, objašnjava Simić.

Kako je navedno u Odluci GSPRS „Nezavisnost“, borba za poboljšanje pravnog i materijalnog položaja zaposlenih nastaviće se protestom koji je zakazan za 10. decembar.

Škole u kojima je najavljen jednočasovni štrajk upozorenja

OŠ „Janko Veselinović“ Šabac, OŠ „Vuk Karadžić“ Šabac, Medicinska škola „Dr Andra Jovanović Šabac, Tehnička škola Šabac, Srednja poljoprivredna škola Šabac, OŠ „Dositej Obradović“ Volujac, OŠ „Miša Stanojlović“ Koceljeva, OŠ „Jovan Cvijić“ Debrc, OŠ Mika Mitrović Bogatić, Mačvanska srednja škola Bogatić, OŠ „Cvetin Brkić“ Glušci, OŠ „Janko Veselinović“ Crna Bara i OŠ „Laza K. Lazarević“ Klenje“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari