U kojim školama u Srbiji će štrajkom početi školska godina? 1Foto: Pixabay / weisanjiang

I ova školska godina počeće, sada već tradicionalnim protestom Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je za 1. septembar najavila štrajk u zakonskim okvirima sa skraćenim časovima na 30 minuta, u školama članicama tog sindikata.

Takođe, prvog dana nove školske godine u više gradova širom Srbije biti organizovani protestni skupovi, konferencije za medije, performansi…čime članovi Unije žele da ukažu na brojne probleme u prosveti.

Štrajkački zahtevi nisu novi. Unija traži povećanje plata zaposlenima u obrazovanju za 20 odsto, imajući u vidu da je početna plata nastavnika ispod republičkog proseka, zatim isplatu zaostalih dugovanja od po 50.000 dinara, da u odeljenjima ne bude više od 24 učenika i da se odustane od zakonskog rešenja koje predviđa da se kombinovana odeljenja mogu formirati i od petog do osmog razreda osnovne škole.

Užice: Početak školske godine uz skraćene časove

Nova školska godina, u užičkim školama koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, počeće skraćenim časovima koji će trajati 30 minuta, potvrdio je za Danas Branko Nikolić, predsednik Gradskog odbora Unije.

Prema njegovim rečima, zahtevi se nisu menjali u odnosu na prethodni period u kome su prosvetni radnici iskazivali nezadovoljstvo.

„Zahtevi su isti, počev od učešća sindikata u stvaranju novih zakonskih akata, da se ne bi ponovila situacija od letos, da bez ikakve konsultacije sa sindikatima, ministarsvo kombinuje odeljenja u starijim razredima u seoskim školama“, kaže Nikolić.

U kojim školama u Srbiji će štrajkom početi školska godina? 2
Foto: Beta/Miloš Miškov

On kao neke od ključnih zahteva navodi i smanjenje broja učenika u odeljenjima i korekcije plata prosvetnih radnika.

„Želimo da ukažemo na niz problema, koji nisu samo materijalne prirode. Mnogi se tiču roditelja i učenika i orgaizacije rada koja može da bude na mnogo višem nivou nego sada“, objašnjava predsednik Gradskog odbora unije u Užicu, Branko Nikolić.

On za četvrtak, 1. septembar, osim skraćivanja časova na 30 minuta, najavljuje i obraćanje medijima kako bi se javnosti ukazalo na probleme prosvetnih radnika.

Kragujevac: Časovi će biti skraćeni na 30 minuta

Početak školske godine u Kragujevcu počeće štrajkom prosvetnih radnika.

On će u svim školama, koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika, biti u zakonskom okviru, vidu skraćenih časova na 30 minuta.

Za sada se ne zna da li će štrajk prerasti i u organizovani protest ili šetnju po gradskim ulicama ili će prosvetari svoje zahteve predstaviti na konferenciji za medije.

O tome će, kaže Ljiljana Miletić, predsednica Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca i članica republičkog štrajkačkog odbora, odluku doneti tek početkom sledeće nedelje.

Ona ističe da plate prosvetnih radnika nikada nisu bile ovako niske u odnosu na druge delatnosti, pre svega na republički prosek. Sada je, kaže, ona manja za nešto više od sedam hiljada dinara.

– Najavljeno je povećanje plata od 12 odsto, ali to povećanje je inflacija već odavno pojela. Tako da smatramo da povećanjem od 20 odsto, što je naš prvi zahtev, možemo makar da se približimo tom republičkom proseku. Ne možemo da se izjednačimo, ni da budemo viši, kako bi obzirom na stručnu spremu trebalo da bude, ali makar da se približimo, ističe Miletić.

Drugi zahtev prosvetara je smanjenje broja učenika u odeljenju na 24. Naša sagovornica ističe da su odeljenja trenutno izuzetno velika, da se broj učenika kreće od 30 do 33 i da prosvetari ovaj zahtev ponavljaju već nekoliko godina unazad.

Umesto da je Ministarstvo nešto uradilo po tom pitanju, donelo je izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koje predviđaju kombinovana odeljenja i u straijim razredima osnovne škole.

Po rečima naše sagovornice to je urađeno bez konsultacija sa strukom i socijalnog dijaloga sa sindikatima i ne treba objašnjavati kakav je kvalitet nastave kada u jednom odeljenju nastavnik predaje fiziku ili matematiku za peti i sedmi razred paralelno.

Za sada nema mnogo škola u kojima će biti ovako kombinovanih odeljenja, ali Miletić ističe, da ne očekuje da Ministarstvo ispravi ono što su napravilo, već da će verovatno već u narednoj školskoj godini to funkcionisati po onim pravilima koja su oni propisali.

– Mnoga seoska odeljenja će da se ugase, mnogi ljudi će ostati bez posla, ali njima je na umu samo ušteda u budžetu. Njih ne zanimaju ni porodice zaposlenih, ni učenici, ni kvalitet nastave.

Sagovornica Danasa ističe da su ovo samo najurgentniji zahtevi za 1. septembar, a da se obrazovni sistem konstantno urušava odredbama koje se donose slično kao i ova o kombinovanim odeljenjima.

Zrenjanin: Prvog dana škole protest u centru

Prvi dan školske godine u Zrenjaninu obeležiće štrajk u školama koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i protestom prosvetara ispred gradske kuće.

– Na teritoriji grada imamo 33 škole čiji su zaposleni članovi sindikata i sigurno je da će u tim školama časovi 1. septembra trajati 30 minuta. Za podne istog dana smo zakazali i protest ispred gradske kuće kako bismo gradskim vlastima skrenuli pažnju na težak položaj prosvetnih radnika, kaže Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, inače Zrenjaninac i profesor u jednoj zrenjaninskoj srednjoj školi.

Drugi sindikat, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, pak ima drugačije mišljenje. U ovom sindikatu smatraju da je najavljeni štrajk i protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije samo poslednji dokaz da bez jedinstva zaposlenih u obrazovanju nema dostojnog protivnika vlasti.

U kojim školama u Srbiji će štrajkom početi školska godina? 3
Foto: Beta/Dragan Gojić

– Stav našeg sindikata je da učestvovanje u promašenim akcijama, a najavljeni štrajk i protest Unije vidimo baš na taj način, ne može rešiti nagomilane probleme u sistemu obrazovanja i nećemo pozvati članstvo da mu se pridrži. Sa druge strane, buntovni duh nikada ne treba gušiti i NSPRV nikada nikome neće zabraniti da se pridruži štrajku i protestu koji organizuje neki drugi sindikat, kažu u NSPRV.

– Osim teške materijalne situacije, oba sindikata brinu najave formiranja kombinovanih odeljenja u višim razredima osnovne škole, s obzirom da u više škola na teritoriji Zrenjanina i srednjeg Banata praksa kombinovih odeljenja u nižim razredima postoji već odavno.

Vranje: Štrajk samo 1. septembra

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za Pčinjski okrug, Dušan Mladenović, za Danas kaže da će biti štrajka prosvetnih radnika koji su članovi ovog sindikata, ali samo 1. septembra. Biće obeležen skraćenjem časova na 30 minuta i protestom ispred odeljenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vranju.

„Protesta će biti u Vranju, ali i drugim sredinama. Zahtevi su stari. Smanjenje broja učenika u odeljenju sa 30 na 24. Da budemo uključeni u radu na pravilnicima i aktima koji se donose. Oni se nama samo serviraju, pa zaposleni u prosveti i sindikati o tome ne znaju ništa. Tim pravilnicima mogu da se poboljšaju uslovi za rad prosvetara“, ističe Mladenović.

Plate su, kako ododaje, takođe jedan od zahteva, ali i „najmanje bitan od ova tri“.

„U pitanju je povećanje od 20 odsto koje traže sindikati u prosveti. Nama je to povećanje najavljeno, ali to valjda zavisi od toga kako se predsednik kog dana probudi, pa se i ti procenti menjaju – od 10 do 12 odsto, ne znamo ni mi. Koliko sam upoznat, samo je naš sindikat, za sada, najavio štrajk, ne znam da li će ostali da se pridruže. Unija sindikata prosvetnih radnika ima na nivou Pčinjskog okruga 34 škole“, kazao je naš sagovornik.

Sa druge strane, Mome Andonović, direktor vranjske Ekonomsko-trgovinske škole, kaže da „za sada nema nikakvih najava o štrajku, mada obično bude štrajka upozorenja“.

„U našoj školi imamo Sindikat ‘Nezavisnost’ i Savez samostalnih sindikata Srbije, tako smo podeljeni, ali još nemamo nikakve informacije. A da li će biti štrajka, o tom – potom, obično se priča o nekom štrajku upozorenja, ali toga se uglavnom niko ne pridržava. Videćemo“, zaključio je Andonović.

Nebojša Stanković, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Vranju, za Danas kaže da je „obavešten da će štrajka biti, ali samo 1. septembra“.

„A da li će biti organizovanog prostesta ispred odeljenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vranju, to stvarno ne znam“, objašnjava Stanković.

Zaječar: Još nema pouzdanih informacija

Direktor Gimnazije u Zaječaru, Srđan Stanojević kaže za Danas da zvaničnu informaciju od Unije sindikata prosvetnih radnika nisu dobili u vezi najavljenog štrajka za 1.septembar.

“Doduše, odlukom Glavnog odbora ovog sindikata od 8.jula ove godine predsednik sindikata naše škole je razrešen dužnosti i isključen iz članstva, tako da trenutno nemamo iz redova zaposlenih zvaničnog predstavnika koji bi verovatno i prosledio takve informacije”, ističe on.

Predsednik Gradskog odbora Unije Zaječar, Goran Manojlović kaže za Danas da je doneta odluka od strane GO USPRS da 1. septembra se orgnizuje štrajk u školama članice Unije i da časovi traju 30 minuta.

“Odlukom GO USPRS predsednici sindikata u Zaječaru su smenjeni, novi izbori nisu mogli da se održe i u školama nemoguće je sprovesti odluku GO USPRS. Takođe, nekolicina članstva smatra da efekti štrajka ne mogu da budu, tačnije nijedan zahtev teško da će da se ispuni, a da sve ovo samo vodi slabljenju resursa organizacije”, ističe on.

Subotica: Školska godina počinje normalno

Nova školska godina u Subotici počeće normalno, bez skraćenih časova i protesta prosvetnih radnika.

Kako za Danas objašnjava predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović, Unija u Subotici nema svoj sindikat, pa stoga ni subotičke škole neće štrajkovati 1. septembra.

Najbliže što će se desiti je Novi Kneževac, dodaje Jović, gde će biti skraćenih časova i protesta prosvetnih radnika.

Dušan Kokot, predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže za Danas da ovaj sindikat neće učestvovati u najavljenom štrajku, te da su u saopštenju obrazložili zbog čega smatraju da je ovaj način pogrešan.

“Ponovlja se priča već godinama, jedna te ista, koja ne pravi rezultate, a onda je suludo ulaziti u neke oblike sindikalne borbe, a da nisu gotovo nemoguće. Kada govorimo o zahtevima koji su istaknuti, pri čemu sa nama niko o tome nije razgovarao, važno je istaći da je jedna organizacija samostalno donela tu odluku. To je njihovo pravo, ali mislim da bi, kada govorimo o štrajku, takve odluke morale ipak da budu deo nekog razgovora ili bar obaveštenja ka ostalim sindikatima pre nego što se takva odluka obelodani”, kaže Kokot, dodajući da su zahtevi jako loše postavljeni, kao i da se Unija u ovom trenutku ne bavi, prema njegovom mišljenju, ključnim problemom, a to su sudski troškovi za predmete koji su se ticali regresa i toplih obroka za minimalnu zaradu.

Ipak, Kokot naglašava da Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine neće nikome braniti niti na bilo koji način sputavati one koji iskazuju bunt, što smatra da je pozitivno i poželjno.

“Mi smo ostavili tu mogućnost našim članovima, uz jasnu kritiku onoga što se traži. Imamo apsolutno razumevanje za bes, nezadovoljstvo i bunt prosvetnih radnika jer ovo što trpimo je ponižavajuće, ali kao sindikat smatramo da takve stvari treba da budu organizovane, sinhronizovane i da imaju šanse za uspeh. Ovo nije to”, poručuje Kokot.

Šabac: Ne zna se koje će škole biti u štrajku

Početak nove školske godine i u Šapcu, kreće tradicionalno sa štrajkom prosvetnih radnika, ali ne iz „bese“, kako kažu u Gradskom odboru Unije sindikata prosvetih radnika Srbije (USPRS), nego da bi skrenuli pažnju na realne probleme.

Unija u Šapcu broji nešto više od 200 članova.

„Članice unije su Šabačka gimnazija, Tehnička škola, OŠ „Jevrem Obrenović“, OŠ „Majur“, OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Prnjavoru i Mačvanska srednja škola u Bogatiću“, kaže za Danas Sanja Berić, predsednica Gradskog odbora USPRS.

Napominje da, iako se drugi sindikati nisu izjasnili, po zakonu i kolege koje nisu članovi sindikata, imaju pravo da budu podrška.

„Štrak podrazumeva da će časovi 1. septembra biti skraćeni na 30 minuta, a tog dana planiramo i protestne skupove po gradovima, ispred Gradskih odbora USPRS, kao i konferencije za medije“, ističe Berić.

Prosvetari imaju tri zahteva, traže korekciju zarada od 20 odsto i isplatu ostatka dugovanja od 50 hiljada dinara, promene zakona, pravilnika i uputstava iz oblasti obrazovanja, i kao treći, samnjenje broja učenika na najviše 24 u odeljenju.

„To što kažu da su nam dali po 10 hiljada dinara, to nije pomoć, jer nam duguju 60 hiljada dinara po sporazumu koji je potpisan kada smo prekinuli veliki štrajk, što znači da treba da nam isplate još 50 hiljada. Tada je potpisano da ćemo dobijati Svetosavske nagrade, a od 2015. godine dobili smo samo jednu“, objašnjava naša sagovornica.

U kojim školama u Srbiji će štrajkom početi školska godina? 4
Foto: FoNet

Koliko je škola podržalo štrajk, znaće se 1. septembra, ali kako kaže, očekuje da svi članovi Unije ispoštuju odluke Glavnog odbora.

„Kao predsednik, tog dana treba da dostavim podatke Glavnom odboru o brojnosti na nivou grada Šapca, tako da ćemo do 15 časova, znati tačno koje škole su u štrajku, ali po statutu Unije, svi članovi bi trebalo da drže časove po pola sata“, kaže Berić.

Ističe da će, ako dijalog izostane, protesi biti radiklizovati, što podrazumeva zajednički protest u Beogradu.

Novi Sad: Štrajk u 13 škola

Zvonimir Jović potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da će 13 škola u Novom Sadu prvi dan nastave dočekati sa štrajkom.

“U našim školama časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Taj dan organizujemo i protest ispred Pokrajinske vlade u pet do 12 časova. Na protest dolaze zaposleni radnici iz Novog Sada i okoline, te Srbobrana i Vrbasa. Ozbiljniji štrajk i akcije očekujemo kada se vlada formira u dogovoru sa ostalim sindikatima, da krenemo u tu našu borbu. Sramotna je naša plata i socijalni status nam je ugrožen“, rekao je Jović.

U kojim školama u Srbiji će štrajkom početi školska godina? 5
Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

On dodaje da u Novom Sadu trenutno nisu dovoljno jaki da privuku veći broj škola, ali se nada da će se to uskoro promeniti u dogovoru sa drugim sindikatima.

Sad druge strane, većina direktora novosadskih škola nije dobila nikakvo obaveštenje sindikata mogućem štrajku.

„Koliko znam u našoj školi neće biti štrajka, o tome treba da me obavesti sindikat. Štrajkovati skraćivanjem časova na pola sata, prvi dan škole je besmisleno“ rekao je Vukašin Lazović direktor gimnazije „Laza Kostić“ u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari