U Skupštini Srbije održana komemoracija Božidaru Deliću 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

U Skupštini Srbije danas je održana komemoracija povodom smrti potpredsednika Narodne skupštine general-majora u penziji Božidara Delića.

Na komemoraciji, kojoj su prisustvovali članovi Delićeve porodice, poslanici govorio je predsednik Skupštine Vladimir Orlić.

On je izjavio da će potpredsednik Skupštine, general-major u penziji Božidar Delić ostati upamćen po svojoj službi otadžbini, čiju je uniformu s ponosom nosio.

Na komemorativnom skupu u Skupštini Srbije povodom smrti Delića, Orlić je rekao da je 549. motorizovana brigada Prištinskog korpusa kojom je komandovao „za svoje junaštvo i doprinos odbrani otadžbine odlikovana ordenom narodnog heroja“.

Kako je rekao, od 2005. godine do kraja života borio se za ideje u koje je iskreno verovao i kroz rad u Skupštini uvek je insistirao na istom, na „našem pravu na istinu o odbrani otadžbine i junacima koji su u toj borbi učestvovali“.

Predsednik udruženja Naša Drina i vojnik 549. brigade Igor Braunović Delića je nazvao herojem i dodao da nikada nije komandovao „Juriš“, već je uvek stajao ispred vojske i komandovao „Za mnom“.

„Uvek ćemo u srcu nositi njegove reči – Nema nazad, iza je Srbija. Ostavio nam je amanet o kojem ne možemo i nećemo da pričamo, ali ćemo se truditi da ga ostvarimo, da ga ne razočaramo“, rekao je Braunović.

Predsednik Kluba generala general-potpukovnik Milomir Miladinović rekao je da Delić nije birao dužnosti, već su one birale njega i istakao da je nepravedno penzionisan.

„Bio je hrabar, neustrašiv starešina, omiljen među vojnicima i kolegama, tražio je optimalno rešenje za izvršenje zadataka. Bio je dostojan svojih predaka. Nije žalio život i požrtvovano se ponašao u svim bitkama. Budite ponosni na njega, ko što smo mi ponosni na njegova životna dela sprovedena u interesu naše otadžbine“, rekao je Miladinović.

Zamenik predsednika Patriotskog pokreta Nema nazad – Iza je Srbija Aleksandar Jerković rekao je da je Delić bio brilijantni vojskovođa, heroj, ali i dobar, pošten i skroman čovek.

Kako je rekao, tražio je pravdu za borce, jer je to zalog budućim generacijama.

„Ko će nas sutra braniti ako zaboravimo one koji su nas odbranili u Bosni, Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji, ko će biti uzor našoj deci, ako ne sačuvamo one koji su nas zadužili“, rekao je Jerković.

Kako je rekao za Delića je postojalo „samo jedno Kosovo, ono na kojem je sve počelo i ono na kojem će se sve završiti“.

„Onaj ko dozvoli da mu otmu jednom, otimaće mu zauvek, oteže mu državu, zakone, pravdu, veru i na kraju decu, upozoravao je Boža. A ta država koja treba da odbrani Kosovo treba da bude i štit pod kojim se pojedinac i ceo narod mogu slobodno razvijati i napredovati. To je moguće samo u onoj državi koja je potpuno uređena i koja nudi ravnopravnost svima“, dodao je Jerković govoreći o tome za šta se Delić zalagao.

Delić je preminuo 23. avgusta u 66. godini.

Sahrana će biti održana u utorak 30. avgusta, na beogradskom groblju Orlovača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari