Na obali Dunava kod Velikog Gradišta, u subotu 14 avgusta, održane su 45. Alaske večeri, manifestacija posvećena alasima i njihovim specijalitetima od ribe sa najdužom tradiciojm u Srbiji a najukusnija riblja čorba krčkala je u kotliću Slavoljuba Stevića kome su uz rame bili Svetomir Petrović i Velibor Mladenović.

Kao i svake godine posetioci Alaskih večeri uživali su u majstorski zgotvljenim čorbama, ribi na roštilju, hladnom vinu i razgaljujućim pesmama i igrama pa Gradištancima i njhovim gostima nije manjkalo vedro raspoloženje i prijatan provod. Inače, Gradski park i dunavski kej, gde je krčkalo preko stotinu kotlića i žarilo se mnogo roštilja sa ribom, bili su tesni da prime nazapamćen broj posetilaca zainteresovanih za dešavanja u okviru celodnevnog programa jubilarnih, 45. Alaskih večeri. Bilo i je raznovrsnih manifestacija. Jutro je obeležilo takmičenje u pecanju na plovak za juniore do 14 godina, a najbolja je Mima Petrović, nešto manji ulov imao je Uroš Milenković a na trećem mestu našao se Marko Veličkovski. Tom prilikom nagrađena je i najmlađa učesnica takmičenja u pecanju, Marija Živanović. Priređena je, po prvi put, smotra rukotvorina „Mreže za podršku ruralnom razvoju“, zatim promovisan seoski turizam i projekat „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“. Ljubitelji sporta mogli su da prate revijalno skijanje na vodi i nadmetanje amatera u odbojci na pesku. Prvoplasirani su Jovan Ilić i Vladimir Petrović, drugi Dragan Novakov i Živorad Dulić a treći Miloš Branković i Ivan Blažević. Mališani su takođe dobili svojih pet minuta za maštovitost a roditelji za kreativnost tokom dečijeg maskembala.

– S obzirom da smo imali smo vrlo kratak rok za pripremu tradicionalne manifestacije veoma sam zadovoljna čitavom priredbom, izjavila je Branislavka Šulović, zamenica predsednika opštine Veliko Gradište. Odziv posetilaca i takmičara u kuvanju čorbe premašio je prošlogodišni broj učesnika. Po prvi put izdvojili smo dve kategorije. Naime, izmenom Zakona o ribolovstvu, na teritoriji opštine Veliko Gradište registrovano je oko 40 firmi pa smo hteli da ispoštujemo te ljude i odlučili da se takmiče profesionalci i amateri čime smo dali i svojevrstan značaj manifestaciji promovišući ribolov kao privrednu delatnost. Nagrade su solidne i primerene situaciji“. Za nedavno imenovanu direktorku Turističke organizacije, Natašu Aleksić, „Alaske večeri“ su bile vatreno krštenje ali, kako reče, uprkos manjoj tenziji, sve je proteklo po planu.

Nagrade su uručene i za najlepše uređenu baštu a pobedila je Božica Tasić

Kraj amfiteatra na obali dunava bio je usidren brod restoran “Ana” a goste su zabavljali „Žokini anđeli“ i “OK bend”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari