Tradicionalni Festival narodne muzike, Carevčevi dani, biće održan 23. i 24. jula u Velikom Gradištu u slavu besmrtnog „Cara“, čoveka koji je pružio neizmeran doprinos očuvanju srpske kulture marljivo i predano radeći na prikupljanju muzičkog blaga, komponovanju u duhu izvornih melodija, negovanju mladih talenata kao nenadmašnim interpretacijama na violini.

Umetnici će doprineti očuvanju Carčevog dela i popularizaciji ove manifestacije. Violinisti će se takmičiti u izvođenju narodne muzike po notnim zapisima Vlastimira Pavlovića Carevca. Svaki takmičar je obavezan da pripremi jednu narodnu pesmu i kolo koje će izvesti uz pratnju najkvalitenijih ansambala narodne muzike. Za pobednike su obezbeđene vredne nagrade.

Za petak je predviđena folklorna promenada kroz Carevac, rodno mesto barda naše muzike, po kone je sa ponosom i nosio nadimak, na bistu će mu biti položen venac a uveče održan prigodan umetnički program „Carevac Carevcu“.

U subotu predstoji: „Caru s ljubavlju“ uz polaganje venaca na spomenik u gradištanskom parku, „Paleta i violina“ – otvaranje slikarske izložbe u biblioteci, „Duni vetre sa Karpata“ – takmičenje violinista i nastup vokalnih solista i folklornih ansambala na letnjoj pozornici kraj Dunava. Biće proglašen pobednik ovogodišnjeg nadmetanja kome će, po tradiciji, majstor Jan Nemček, pokloniti violinu.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Veliko Gradište, a realizacija je poverena Kulturnom centru.

Sudeći po angažovanju domaćina i odzivu umetnika, ovaj tradicionalni Festival, 16. po redu, koji je prethodne godine bio gurnut u zapećak, nastaviće da se afirmiše kao manifestacija nacionalnog značaja u negovanju duha srpske tradicije.

Inspirisan muzikom zavičaja

Vlastimir Pavlović Carevac rođen je u selu Carevac pored Velikog Gradišta a u obližnjoj varošici je proveo vreme na školovanju i pripravnički advokatski staž po okončanju Pravnog fakulteta u Beogradu. Upravo u zavičaju, inspirisan muzikom koja je gajena u ovom kraju, počinje njegova muzička karijera koja je krunisana postavljenjem za neprikosnovenog šefa Narodnog orkestra Radio Beograda.

Od tada Vlastimir Pavlović radi na prikupljanju i čuvanju kulturne baštine našeg naroda i na razvoju umetničkog izraza u narodnoj muzici. Za vreme njegovog plodnog rada ostalo je u arhivi Radio Beograda preko 3.000 zvučnih i 5.000 notnih zapisa na kojima su od zaborava sačuvane narodne pesme i kola. Ovaj rad predstavlja umetničko blago Srbije i samim tim i opravdava postojanje jednog ovakvog festivala koji neguje umetnički način sviranja i pevanja narodne muzike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari