U Srbiji prošle godine izrađeno 18.017 planova podrške žrtvama nasilja u porodici 1Foto: Shutterstock/Doidam 10

Na sednici vladinog Saveta za suzbijanje nasilja u porodici saopšteno je danas da je prošle godine izrađeno 18.017. individualnih planova zaštite i podrške žrtvama.

Na prvoj sednici tog saveta u novom sazivu, ministarka pravde Maja Popović je kazala da je to bio najveći broj izrađenih planova, saopštio je njen kabinet.

Kazala je i da je neophodno intenzivnije zajedničko delovanje kako bi se ostvarila delotvorna i celovita zaštita i dala podrška žrtvama nasilja i osiguralo bezbedno okruženje za porodicu.

Ukazala je i na potrebu permanentne edukacije i usavršavanja tužilaca, policajaca i zaposlenih u centrima za socijalni rad kako bi se afirmisala multisektorska saradnja.

Popović je istakla značaj i ulogu medija u podizanju svesti žrtava, njihovog neposrednog okruženja i šire javnosti o potrebi prijavljivanja nasilja u porodici.

Apelovala je da se, u cilju promovisanja ovog pitanja i njegove prevencije, mediji aktivnije uključe u izveštavanje, ne samo o konkretnom aktu nasilja, već i o završetku postupka.

Savet za suzbijanje nasilja u porodici obrazovan je 2017. i ima ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti državnih organa i ustanova, kao i u praćenju mera radi zaštite fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja u porodici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari