U Srbiji ukupno 785 obolelih od korona virusa i 16 preminulih 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana još 44 obolela od korona virusa i troje preminulih, saopštili su nadležni. Ukupno je do sada 785 potvrđenih slučajeva oboljevanja i 16 smrtnih slučajeva.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za medije da je u poslednja 24 sata testirano 622 ljudi, od kojih je registrovano 44 pozitivnih na korona virus.

On je dodao da je do sada u Srbiji testirano 3.084 građana, da je 540 hospitalizovano, a 62 na respiratorima.

Kon je napomenuo da su u poslednja 24 sata zabeležena i tri nova smrtna slučaja – 1939. godište sa hroničnim oboljenjima, 1948. godište sa dijebetesom i hipertenzijom i osoba 1974. godište koja je bila kardiološki pacijent i imala dijebetes.

„Opada broj novoobolelih, ali ne smemo se zavaravati, ovo je možda samo jedan kratak predah“, ocenio je Kon.

Prema njegovim rečima, 65 odsto pacijenata na respiratorima pripada urastu od 25 do 55 godina, a oko 20 odsto preko 50 godina. Najviše obolelih je u uzrastu radno aktivnih.

„Devet preminulih je muškog pola, sedam ženskog pola, a smrtnost je za sada 2,04 odsto“, dodao je Kon.

Ivana Milošević sa Infektivne klinike u Beogradu je rekla da pacijenti sa simptomima na prvom mestu treba da se jave izabranim lekarima u domovima zdravlja, nakon čega se procenjuje njihovo zdravstveno stanje.

„Svi ljudi treba da budu obazrivi, novi je virus i nemamo kolektivni imunitet. Svedoci smo da i mladi i zdravi pacijenti budu na respiratorima“, objasnila je Milošević.

U Kliničkom centru Vojvodine jutros je preminuo četvrti pacijent zaražen korona virusom na teritoriji AP Vojvodine. Reč je o ženi iz Temerina, rođenoj 1939. godine, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Episkop valjevski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milutin (71) preminuo je noćas u Kliničko bolničkom centru „Dragiša Mišović“ u Beogradu, gde se nalazio na lečenju od korona virusa, objavio je portal kolubarske.rs.

Više od 727.080 osoba je zaraženo, a najmanje 34.610 je umrlo od korona virusa koji je registrovan u 183 zemlje i teritorije. Najmanje 142.300 osoba se smatra da se oporavilo od bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari