U Srbiji više od milion ljudi nema pristup pijaćoj vodi 1Foto: M.P./Danas

Stanje u oblasti voda u Srbiji je jako loše a više od milion naših građana nema pristup čistoj pijačoj vodi, dok je zagađenje vodnih dobara sve veće, ocenila je na tribini u Zrenjaninu istraživačica Žarklina Živković, iz beogradske inicijative „Pravo na vodu“.

Kako je rekla, naša voda, vazduh, naša životna sredina zahtevaju ozbiljnu politiku zaštite, koja nije samo ukras već pokretač promena.

„Rastući je problem privatizacije vode u Srbiji i sve veća upotrebe preostale, čiste vode. Postoje nagomilani problemi koji se moraju rešavata zajedno, u okviru integrisanog upravljanja vodama jer je normalno da postoje različiti, konkurentski interesi da se voda koristi ali je jako važno da se oni pomire i da se voda sačuva prvo za piće a onda i za nove generacije“, navela je Živkovićeva u Zrenjaninu.

Inicijativa „Pravo na vodu“ ima predlog kako da se zaštiti pravo na vodu kao ljudsko pravo, što smatraju da treba da bude stvar dogovora sa donosiocima odluka.

„Ima nekoliko modela kako to može da se uradi, jedan od modela je ustavna zaštita. Možemo da uneseno u Ustav Srbije pravo na vodu ali to može i kroz zakone da se reši, glavno je da se to primenjuje“, rekla je Žaklina Živković.

U studiji koju je pod nazivom „NaVodno pravo“ pripremila iniicjativa „Pravo na vodu“ i koja je predstavljena u Zrenjaninu, analizirani su zakon i strategija, obrađen je aspekt zdravlja a treća oblast je međunarodna zaštita.

Date su i preporuke šta bi trebalo uraditi za nagomilane probleme.

„Voda je preduslov života i potpuno je jasno da voda koju pijemo mora biti higijenski ispravna. To podrazumeva niz parametara, od mikrobioloških do fizičko-hemijskih. Nažalost, postoje čitave oblasti i gradovi koji nemaju pristupačnu pijaću vodu. A sa sve češćim i dužim toplim periodima, važno je da vodu kao resurs sačuvamo kako bi u budućnosti svako domaćinstvo imalo pristup ispravnoj vodi. Našim istraživanjem pokušavamo da doprinesemo javnom pritisku da se problem sa vodom reši“, kaže dr Aleksandar Stevanović, lekar u Institutu za socijalnu medicinu, Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Sa njima se složila i mecosporan Dragana Popović, koja se godinama aktivno zalaže da Zrenjanin dobije ispravnu pijaću vodu. Govoreći na tribini u ime udruženja Građanski preokret, Dragana je istakla da cilj građanskog aktivizma nije da nameću rešenja već da podstiču institucije i nadležne da rade svoj posao u korist građana.

„Postavljamo pitanja, tražimo odgovore a podnosili smo i krivične prijave zbog toga kako se u Zrenjaninu postupalo u vezi gradnje fabrike vode. Očekujemo kao građani i aktivisti da donosioci odluka budu ozbiljni i odgovorni. Voda je javno dobro, pripada svima nama i nije dobro što je menjan zakon o komunalnim delatnostima, što su postupci u odlučivanju netransparentni i što je dozvoljeno da se privatnici bave proizvodnjom pijaće vode kao u slučaju Zrenjanina“, objasnila je Popovićeva.

Svim govornicima na tribini zrenjaninska aktivistkinja Radmila Trebovac darovala je po završetku skupa jedan suvenir, „Tor-balon“ odnosno torbu napravljenu od plastičnog balona za vodu kao uspomenu na grad koji još uvek nije rešio problem vode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari