U Strazburu odbačena tužba protiv Srbije u slučaju gardista 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu protiv države Srbije, koju je 2012. godine podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, ubijenog zajedno sa gardistom Draženom Milovanovićem u beogradskoj kasarni „Topčider“, 5. oktobra 2004. godine, objavio je danas N1.

Tužba je „neprihvatljiva jer nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi”, navodi se u obrazloženju.

Porodica Jakovljević vodila je krivični postupak i postupak pred Ustavnim sudom, zbog presude iz 2008. godine kojom je bivši vojni sudija Vuk Tufegdžić, koji je vodio prvu istragu za ubistvo gardista, oslobođen odgovornosti da je „u javnosti svojim izjavama povredio ugled i čast njihovog ubijenog sina”.

On je tvrdio da se radi o sukobu dvojice gardista koji su pucali jedan od drugog i tako nastradali, dok je naknadnim veštačenjima utvrđeno da ih je ubila treća osoba, čiji identitet, ali i motivi i dalje nisu poznati.

Porodica Jakovljević smatrala je da su im povređena prava na pravično suđenje i na delotvornu istragu u vezi sa pravom na život, što je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pa su podneli tužbu Strazburu.

Oni nisu, međutim, pokrenuli parnični postupak za odštetu usled povrede časti i ugleda, koji im je bio na raspolaganju, zbog čega je tužba ocenjena kao „neprihvatljiva“, prenosi dopisnik N1 iz Luksemburga.

„Sud smatra da je podnosilac predstavke trebalo da pokrene građansku tužbu na osnovu Zakona o obligacionim odnosima“, navodi se u odluci, koju je sedmočlano sudsko veće Evropskog suda za ljudska prava usvojilo jednoglasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari