Geten i Parada ponosa Beograd večeras na Trgu Republike pale sveće za žrtve transfobije 1

Organizacije Geten i Parada ponosa Beograd obeležiće danas Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije (TDor) paljenjem sveća na Trgu Republike i skretanjem pažnje javnosti na prisustvo transfobije (mržnje prema transrodnim i transpolnim osobama).

Događaj, kojim se obeležava 23. po redu TDor, počinje u 18 časova.

“Pozivamo sve saborce i saborkinje da nam se pridruže u obeležavanju ovog važnog datuma kako bismo zajedno odali počast ubijenim trans osobama širom sveta ali i ukazali na diskriminaciju i nasilje kojima su izložene osobe iz trans zajedniceu Srbiji”, navodi se u saopštenju Getena i Parade ponosa Beograd.

Kako se dodaje, ovaj dan je prilika da se skrene pažnja na probleme sa kojima se susreću trans osobe u Srbiji – diskriminacija, bezbednost, beskućništvo, siromaštvo, problem pristupa i konkurentnosti na tržištu rada.

„Navedeni problemi, kao i pitanje kontinuiteta prava i pravnog priznanja roda će biti rešeni usvajanjem Getenovog modela Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba“, ukazuje se u saopštenju.

PovodomTDoR,tim Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) objavljuje svake godine ažurirani izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba.

Podaci za poslednjih godinu dana pokazuju:

– 375 trans i rodno različitih osoba je ubijeno, što je sedam odsto više u odnosu na izveštaj iz 2020;

– Po prvi put su zabeleženi slučajevi ubistava trans i rodno različitih osoba u Grčkoj, Kazahstanu i Malaviju;

– 96 odsto ubijenih širom sveta bile su trans žene ili trans feminine osobe;

– 58 odsto ubijenih trans osoba čije je zanimanje poznato bile su seks radnice/i;

– Ubistva trans osoba u SAD su se udvostručila i odnosu na prošlu godinu; Osobe nebele boje puti čine 89 odsto od 53 trans osobe ubijene u SAD;

– 43 odsto trans osoba ubijenih u Evropi bili su migrantkinje/i;

– 70 odsto od svih zabeleženih ubistava desilo se u Centralnoj i Južnoj Americi; 33 odsto u Brazilu;

– 36 odsto ubistava desilo se na ulici, a 24 odsto u domu osobe koja je ubijena;

– Prosek godina ubijenih trans osoba je 30; najmlađa ubijena osoba imala je 13 godina, a najstarija 68 godina.

“Obeležavanjem Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije, podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans i rodno različitim osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene”, ukazuje se u saopštenju Getena i Parade ponosa Beograd.

Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta.

Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari