U Užicu obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom: Sećanje i opomena 1Foto: N. Kovačević

Komemoracijom na Spomen-kosturnici na Partizanskom groblju na Dovarju, Užice je obeležilo 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Uz posmrtni marš, ljudi su prilazili i polagali cveće i vence na mermernu ploču na kojoj su uklesana imena stradalih.

U kosturnici su posmrtni ostaci 230 boraca, učesnika Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine, od kojih su poznata imena i prezimena 176 sahranjenih.

Među njima su i narodni heroji Milan Mijalković – Čiča, Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović i Želimir Željo Đurić.

Podsećanje na taj dan i stradanje boraca Narodnooslobdilačkog pokreta, organizovali su Grad i Narodni muzej Užice.

U Užicu obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom: Sećanje i opomena 2
Foto: N. Kovačević

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola, koji su priredili prigodan program, recitujući stihove pesama „Domovina“, Dušana Vasiljeva, i „Grumen moje zemlje Srbije“, Milene Čantrak.

Poštu žrtvama su odali i vence položili gradski zvaničnici, delagacije Vojske Srbije, MUP-a, SUBNOR-a, potomci stradalih, SPS-a, vojnih penzionera, udruženja veterana i vojnih invalida ratova 90-ih godina, Udruženja potomaka major Kosta Todorović.

Među prisutnima je bio i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

U Užicu obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom: Sećanje i opomena 3
Foto: N. Kovačević

Uz podsećanje na strahote Drugog svetskog rata, koji je počeo 1. septembra 1939. godine, napadom nacističke Nemačke na Poljsku, a okončan u Evropi 9. maja 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije Trećeg rajha, istaknuto je da je napad na Jugoslaviji počeo 6. aprila 1941. i da su borbe trajale do 15. maja 1945. godine.

Nakon kratkotrajne saradnje partizanskih jedinica i Jugoslovenske vojske u otadžbini, u leto i jesen 1941. godine, podsetili su se prisutni, oslobođena je velika teritorija u jugozapadnoj Srbiji, delu Šumadije i Pomoravlja.

Bila je to prva slobodna teritorija u okupiranoj Evropi 1941. godine, nazvana Užička republika. Njeno sedište je bilo u Užicu u kome je bio Vrhovni štab partizanskih jedinica, na čelu sa Josipom Brozom Titom.

U Užicu obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom: Sećanje i opomena 4
Foto: N. Kovačević

Užička republika je prestala da postoji 29. novembra 1941. godine, posle Bitke na Kadinjači u kojoj je, braneći odstupnicu Vrhvnom štabu pri njegovom  povlačenju prema Bosni i Sandžaku, izginuo gotovo ceo Radnički bataljon.

„Obeležavamo jedan od najvećih datuma u istoriji 20. veka. Svi oni koji pamte strahote Drugog svetskog rata i neguju sećanje na žrtve, danas će se pokloniti senama svih stradalnika“, poručila je gradonačenica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Dodala je da je „srpski narod među prvima pružio otpor fašizmu i, u borbi za slobodu, pretrpeo ogromne gubitke od kojih su najveći i nenadoknadivi u ljudskim životima“.

U Užicu obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom: Sećanje i opomena 5
Foto: N. Kovačević

„Užice i Užičani su se“, nastavila je, „hrabro suprotstavili moćnom neprijatelju i svet nas pamti po Užičkoj republici“.

Navodeći da „deveti maj nije samo dan sećanja na žrtve Drugog svetskog rata, već i opomena svima, posebno nama na evropskom tlu – da po svaku cenu čuvamo mir“, ona je ocenila da „su u ratovima svi gubitnici“.

„Mir nam treba za svaku vrstu napretka sveta za koji je možda poslednji trenutak da zastane i duboko se zamisli nad svojom budućnošću“.

„U vremenu sukoba u svetu i potresnih događaja u našoj zemlji, odavanjem pošte stradalima u Drugom svetskom ratu molimo se za mir i razum. Molimo se za to da čovek čoveku vrati poštovanje i ljubav“, poručila je gradonačelnica.

Pozlilo dečaku

Komemoracija je morala na kratko da se prekine, jer je pozlilo jednom osnovcu, koji je tom događaju zvanično prisutvovao sa grupom svojih vršnjaka iz škole u pratnji učitelja. Dečaku je u pomoć pritekla gradonačelnica, inače lekarka, a pozvana je i hitna pomoć. Kada je dečaku bilo bolje, komemoracija je nastavljena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari