U Užicu obeležen Dan ustanka u Drugom svetskom ratu 1Foto: Danas

Dan ustanka naroda Srbije protiv okupacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu – 7.jul, obeležen je u Užicu, polaganjem venaca i cveća na Partizanskom groblju na Dovarju.

Na tom groblju su sahranjeni posmrtni ostaci 229 boraca, među njima i narodnih heoja, čija imena su ispisana na spomen-pločama.

Vence i cveće su položili i odali poštu poginulima predstavnici Vojske Srbije, Grada, Gradske opštine Sevojno, SUBNOR, Udruženja ratnih veterana, Udruženja boraca Sevojno, Udruženja potomaka ratnika „Major Kosta Todorović”, Udruženja penzionera, Udruženje vojnih penzionera, SPS i PUPS.

Ratko Trmčić, gradski većnik, podsetio je na 80 godina od ustanka 7.jula 1941. godine i naveo da je to bio „početak duge i teške borbe, ali i snažan podstrek jačanju antifašističkog fronta u Srbiji i probuđene nade da se masovnim otporom može izvojevati pobeda nad daleko nadmoćnijim neprijateljem“.

„Imamo obavezu da pamtimo žrtve i njihovu herojsku borbu i da se njihovim senima poklonimo sa najvećim pijetetom. To su bili ljudi koji nisu imali vremena za premišljanja, jer tamo gde ima previše prostora za razmišljanje, uglavnom nema herojstva. Ostali su verni vrednostima na kojima su vaspitavani, trpeći sve nedaće koje donosi rat i koračali su istrajno ka slobodi“, poručio je Trmčić.

Uz podsećanje na taj značajan datum u srpskoj istoriji, Vojin Mrđa, predsavnik užičkog SUBNOR, najavio je da će se u Užicu održati svečanost, povodom 80. godišnjice početka antifašističke borbe u užičkom kraju, i da je za to simbolično odabran 24. septembar, kada je 1941. godine stvorena Užička republika, prva slobodna teritorija u tadašnjoj probljenoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari