U Užicu poskupelo grejanje 1Foto: Nenad Kovačević

Cene grejanja koje su promenjene posle tri godine povećane su za devet odsto, da likvidnost Gradske toplane ne bi bila ugrožena posle februara, kaže direktor ovog užičkog javnog komunalnog preduzeća Branko Filipović.

Cena grejanja u Užicu prethodni put je povećana u januaru 2019. godine, a na njen rast u toku ove grejne sezone, prema rečima direktora Gradske toplane u Užicu, Branka Filipovića, uticao je značajan porast cene energenata.

„Svesni smo da povećanje cene od devet odsto uopšte nije malo, ali je neophodno da bi Toplana mogla pozitivno da posluje i da obezbedi kvalitetno grejanje. Cena mazuta sada je za oko 30 odsto viša od najviše cene na tržištu ikada, dok je gas 12 odsto skuplji u odnosu na ranije grejne sezone. Ovo je minimalno poskupljenje koje nam obezbeđuje likvidnost poslovanja“, ističe Filipović.

Direktor užičke Toplane kaže i da trenutno ima sasvim dovoljno energenata za grejanje. Objašnjava i da se mazut pri nabavci plaća avansno, kako bi se dobio rabat.

„Borili smo se koliko smo mogli da izbegnemo povećanje cena u ovoj sezoni, znamo da smo obećali da se to neće dogoditi ove godine. Iscrpljene su sve mogućnosti da se to ne desi“, priča Filipović.

Za korisnike usluge grejanja, povećanje od devet odsto u praksi znači da će  sada, primera radi,  vlasnici stambenog prostora, plaćati 108,97 dinara po m2 umesto dosadašnjih 99,6 dinara, bez PDV-a.

Za stan površine 60 kvadratnih metara, to znači uvećanje mesečnog računa za nešto manje od 600 dinara.

Direktor užičke Toplane kaže i da primarni sistem grejanja u Užicu funkcioniše bez problema, dok se kvarovi na sekundarnom otklanjaju relativno brzo, na dnevnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari