U Zrenjaninu odabrane prve zgrade za energetsku sanaciju 1Foto: M. P.

Komisija za ocenu prijava pristiglih po javnom pozivu za energetski pregled objekata za višeporodično stanovanje u Zrenjaninu, objavila je listu zgrada koje su zadovoljile tražene uslove.

Na tom spisku je 26 stambenih zajednica, odnosno 61 ulaz u zgradama koje su se prijavile na konkurs za sprovođenje mera energetske sanacije.

Na listi se nalazi i spisak objekata koji su konkurisali ali nisu ispunili konkursne uslove, a to je preko 70 takvih prijava koje su odbačene.

Glavni uslov na konkursu grada Zrenjanina za zgrade bio je da su priključene na daljinski sistem grejanja, a gledala se i starost objekta i njegova energetska efikasnost.

Na ovaj konkurs se prijavilo više od 400 građana, a konkurisalo se za jednu od dve ponuđene energetske mere, zamenu stolarije i ugradnju kotlova za grejanje u objektima koji poseduju sistem centralnog grejanja.

Predviđeno je da građani ostvare podršku grada Zrenjanina maksimalno do 50 odsto vrednosti radova.

Ukupan iznos sredstava koji je na raspolaganju za te mere od strane grada Zrenjanina i Ministarstva rudarstva i energetike iznosi 17,4 miliona dinara, od kojih je 10 miliona izdvojio Zrenjanin, dok je 7,4 miliona odvojilo Ministarstvo.

Javni poziv za sufinansiranje zamene stolarije i kotlova za grejanje na porodičnim kućama i stanovima za 2021. godinu grad Zrenjanin raspisao je u avgustu.

Komisija za realizaciju mera energetske sanacije je, zbog interesovanja velikog broja građana za učešće u javnom pozivu za sprovođenje mera energetske sanacije u domaćinstvima, produžila rok za podnošenje prijava na 10. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari