U Zrenjaninu previše obolelih a premalo vakcinacija 1Foto: M. Pudar

U Zrenjaninu je veliki pritisak na Respiratorni centar a slab odaziv na vakcinaciju, upozorio je Dom zdravlja u ovom gradu. Navode da se u poslednjih nekoliko naglo povećava broj zažarenih i da je tokom protekle nedelje prosečno u Respiratornom centru rađeno oko 150 prvih i kontrolnih pregleda i oko 140 testiranja pacijenata sa simptomima.

“Usled velikog priliva pacijenata Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ zajedno sa lekarom iz Banje Rusande oformio je još dve lekarske ekipe i dva uzorkovača, tako da u Respiratornom centru sada rade po dve kompletne ekipe u obe smene”, navodi potparolka ove zdravstvene ustanove Maja Večanski.

Kaže da veliki pritisak trpi i Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine koji na dnevnom nivou testiraju oko 30 do 40 dece sa simptomima. Sistem u Domu zdravlja stavljen je pred velikim izazov jer je povećan broj i zaraženog osoblja u svim službama, te je organizacija rada izuzetno otežana.

“Sa duge strane nailazimo na paradoks u vakcinaciji. Nasuprot velikim gužvama u Respiratornom centru na vakcinalnom punktu u hali sportova vlada zatišje. Zainteresovanost za vakcine u našem gradu je na izuzetno niskom nivou”, navodi Maja Večanski.

U proseku se dnevno  vakciniše oko 50 pacijenata, sa sve tri doze, što je nezadovoljavajući broj, dok je pre dva meseca dnevno bilo po 400 pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari