Opoziciona stranka bliska bivšem tajlandskom premijeru u izbeglištvu, Taksinu Šinavatri, odnela je ubedljivu pobedu na juče održanim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju prvi rezultati istraživanja javnog mnjenja nakon zatvaranja birališta.


Stranka Puea Tai, na čelu sa mlađom sestrom bivšeg premijera, Jingluk Šinavatrom, imaće prema prvim procenama, 313 od ukupno 500 poslaničkih mesta u budućem sazivu parlamenta. Njen najveći rival, Demokratska stranka premijera Abhisita Vedžadžive imaće tek 152 poslanika. Zvanični rezultati se još očekuju, ali u sedištu stranke Puea Taji pristalice već slave pobedu. Ako zvanični potvrde preliminarne rezultate, 44-godišnja poslovna žena koja je u politiku ušla pre dva meseca, Jingluk Šinavatra postaće prva žena premijer u istoriji Tajlanda. Kao i poslednja dva izlaska na birališta, i jučerašnji izbori su bili svojevrstan referendum za ili protiv Taksina Šinavatre. Stranka njegove sestre je uoči izbora najavila amnestiju za sve uhapšene političare, pa i za samog Taksina.

U Demokratskoj stranci su uoči izbora, međutim, poručivali da je „krajnje vreme da se (država) otarasi tog otrova kakav je Taksin“ Šinavatra. Izbori su takođe, još jednom predstavljali odmeravanje snaga dve struje – onu koju predvodi Demokratska stranka i čine je visoki funkcioneri, članovi kraljevske porodice i njihovog okruženja, vojska, pravosuđe, koji su i doveli Abhisita na vlast 2008, a sa druge strane su siromašni seoski i gradski slojevi koji Taksina smatraju herojem. Našoj javnosti Šinavatra je postao poznat kada je dobio državljanstvo susedne Crne Gore.

Premijer priznao poraz

Tajlandski premijer Abisit Vedžadživa priznao je juče da je njegova stranka izgubila parlamentarne izbore od opozicione stranke koju predvodi sestra svrgnutog premijera Taksina Šinavatre. Pobeda će Peu Tai partiji obezbediti više od 251 poslaničkog mandata, koliko je potrebno za formiranje većine i prvi put u istoriji Tajlanda ženu na mestu premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari