Vođa opozicije u Tunisu koji je kritikovao islamističku vladu i nasilje koje sprovode radikalni muslimani ubijen je juče iz vatrenog oružja. To je bilo prvo političko ubistvo u postrevolucionarnom Tunisu. Čokri Belaid, vođa levičarskog saveza stranaka poznatog kao Narodni front, ustreljen je kada je izlazio iz svoje kuće u centru Tunisa, objavila je novinska agencija TAP.


Belaid (48), koji je po zanimanju bio advokat, oštro je kritikovao stranku umerenih islamista Enahdu, koja u vladi ima većinu. Više od 1.000 osoba protestovalo je ispred ministarstva unutrašnjih poslova u centru Tunisa, poprištu protesta u kojima je pre dve godine zbačen dugogodišnji diktator te zemlje. Demonstranti su za ubistvo Belaida optužili vladu u kojoj dominiraju islamisti.

Enahda je izdala saopštenje u kojem je ubistvo nazvala „gnusnim zločinom“ koji pogađa „bezbednost i stabilnost“ u zemlji. Belaid je kritikovao tunisku vladu, naročito Enahdu, i optuživao vlasti da ne čine dovoljno da zaustave nasilje ultrakonzervativaca koji su napadali pozorišta i umetničke izložbe za koje su smatrali da se kose sa njihovim strogim tumačenjem islama.

Članovi Belaidove porodice saopštili su da je on redovno primao pretnje smrću, a najnovija mu je upućena u utorak. Ovog vikenda, radikalni islamisti prekinuli su okupljanje u severnom Tunisu koje je on vodio. To je bio jedan od niza političkih mitinga koje su ometale bande. Belaid je posebno glasno kritikovao takozvane „Komitete za zaštitu revolucije“, grupe za koje se veruje da su povezane sa Enahdom i koje mnogi krive za nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari