Ubijeno 20 žena i tri devojčice u porodičnom nasilju 1

Još dve žene ubijene su juče u porodničnom nasilju u Srbiji, a broj ubijenih žena u ovoj godini, prema evidenciji Savetovališta protiv nasilja u porodici, porastao je na 20 žena i tri devojčice.

“Žene gube život u porodičnom nasilju i žrtve su svojih partnera, bivših partnera, dece, unuka, roditelja. Ugrožene su u svim životnim ulogama i svim svim životnim dobima od beba do poznih godina”, navodi se u saopštenju Savetovališta.

Savetovalište protiv nasilja u porodici apeluje i poziva sve da reaguju da se preveniraju ovakvi slučajevi i da se maksimalno pomogne svakoj ženi da iz situacije nasilja izadje i da se svaki nasilnik adekvatno kazni.

“Još jednom pozivamo sve institucije da se ozbiljno shvate svi pozivi u pomoć i da se maksimalno ubrzaju postupci pre svega sudski koji se odnose na nasilje u porodici. Takođe iskustva žena koje borave u Sigurnim kućama pokazuju da je bitno da se nasilnici iseljavaju i po kratkom postupku sankcioniše kršenje mera zabrane prilaska, kao i da se oduzima orujžje što se do sad i pored svih apela policije ne radi”, dodaju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari