Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović, potpisali su juče u Briselu protokol o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Vukčević je uveren da će nakon potpisivanja protokola doći do „izvesnog opuštanja“ i da kada je reč o slučajevima „Dobrovoljačka“ i „Tuzlanska kolona“ više neće biti paralelnih istraga. Prema njegovim rečima, zahvaljući protokolu optuženi iz Bosne neće ići pred sudove u Srbiji, jer je utvrđeno načelo dobrovoljnosti.

– Protokolom se izbegavaju paralelne istrage i postavljanje barijera od strane izvršilaca krivičnih dela ratnih zločina koji se skrivaju iza granica i iza dvojnih državljanstava. Na ovaj način oni više neće moći da se skrivaju od pravde, ukazao je Vukčević.

Na pitanje novinara da li smatra realnom izjavu haškog tužioca Serža Bramerca da je moguće da se obnove postupci protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, Vukčević je odgovorio da je to „teoretski moguće“ i realno ukoliko bi se našli „toplički dnevnici“.

Goran Salihović, glavni tužilac BiH, istakao je da se zalaže za snažnu regionalnu saradnju tužilaštava za ratne zločine. On je dodao da će tužilaštvo BiH takve sporazume potpisati i sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

– Ovo je dobra stvar, kako za BiH, tako i za Srbiju i žrtve, da bi oni koji su počinili ratne zločine stupili pred pravdu i bili odgovarajuće kažnjeni, ukazao je Salihović.

Vukčević sa Vilijamsonom

Vladimir Vukčević razgovarao je sa šefom Specijalnog tima Euleksa za istraživanje o trgovini organima na Kosovu, Klintom Vilijamsonom. „Vukčević i Vilijamson su tokom operativnog sastanka razmenili informacije i saznanja do kojih su došli na osnovu ispitivanja brojnih svedoka“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Haško tužilaštvo prestaje sa radom

Serž Bramerc, glavni tužilac Tribunala, izjavio je juče da će ovo tužilaštvo uskoro prestati sa radom, ali da će tužilaštva sa prostora bivše Jugoslavije moći u potpunosti da koriste dokumentaciju tužilaštva Haškog suda. On je dodao da će još „mnogo godina biti značajnih izazova u istrazi ratnih zločina u regionu i za to ima političkih, zakonodavnih i razloga koji se tiču sposobnosti tamošnjeg pravosuđa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari