Bošnjačka lista će sutra pred početak konstitutivne sednice novog saziva Nacionalnog saveta Bošnjaka (Bošnjačko nacionalno veće) doneti odluku da li će učestvovati u njenom radu. To zavisi od ishoda eventualnih razgovora sa predstavnicima druge dve liste – Bošnjački preporod i Bošnjačka kulturna zajednica. Ovo je rekao Esad Dždudžević, nosilac Bošnjačke liste, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Novom Pazaru. Džudžević je naglasio da nijedna lista nema većinu i ponovi spremnost da se razgovara sa druge dve liste.


– Sa listom Bošnjački preporod postoje uslovi za demokratsku većinu u novom sazivu i do srede treba da saznamo da li sa nama dele isti sistem vrednosti i iste principe u smislu odvojenosti vere i politike. Za bošnjačku kulturnu zajednicu i dalje postoji uslov da se gospodin Zukorlić jasno opredeli između vere i politike. To podrazumeva da u sledeća dva dana u eventualnim razgovorima skine ahmediju (podnese ostavku na mesto u Islamskoj zajednici) i razgovara sa nama kao civil. Imam utisak da organizacija koju on predstavlja definitivno nije Islamska zajednica, a nije, još uvek, politička stranka – istakao je juče Džudžević. On je ocenio da bi poistovećivanje vere i politike „moglo poslužiti nekim faktorima u ovoj zemlji kao alibi za osporavanje ili za prekid ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji“.

Od 35 mesta, Bošnjačka kulturna zajednica, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, osvojila je 17, Bošnjačka lista, koju je podržala SDA Sulejmana Ugljanina, 13 i 5 mandata osvojila je lista Bošnjački preporod koja je dobila podršku od Sandžačke demokratske partije čiji je osnivač Rasim Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari