Opština Rekovac planira sledeće godine da za voćare u Levču besplatno obezbedi 100.000 sadnica voća, i to trešnju, krušku i dunju, kako bi se obogatila ponuda voća za izvoz, pre svega na rusko tržište.


„Plan je da na svaku sadnicu koju dobije besplatno od opštine, poljoprivredni proizvođač kupi još jednu. Njihovo učešće bi bilo 50 odsto. Tako bismo mogli da sledeće godine napravimo 200.000 novih zasada voća. Vrednost sadnica i opštinsko učešće u ovom projektu bilo bi 100.000 evra“, izjavio je agenciji Beta predsednik opštine Dragan Prodanović. Okolina Rekovca poznata je kao voćarski i vinogradarski kraj. Pod vinovom lozom ima oko 600 hektara.

Prema rečima načelnika Odeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Rekovac Predraga Đorđevića, svake godine se za nekoliko desetina hektara povećavaju površine pod grožđem. Berba grožđa u Levču je okončana na oko 20 odsto površina. Pod kupinama u levačkom kraju ima oko 300 hektara, a najviše ima šljiva i to na preko 1.000 hektara.

„Rane sorte šljive, poput ‘čačanske lepotice’ otišle su na rusko tržište. Na desetine vagona izvezeno je u Rusiju. Rusi su zainteresovani i za trešnje tako da se nadamo da ćemo ovim projektom od 100.000 novih sadnica voća moći da izađemo u susret ruskom kupcu“, rekao je Đorđević.

Voćnjaci u Levču su u velikoj meri raskrčeni 90-ih godina kada je počela kriza i kada se voćarstvo nije isplatilo, a i mladi ljudi više nisu želeli da se bave poljoprivredom, kazao je predsednik opštine Rekovac. On je dodao da će za nekoliko godina ovim projektom Levač opet postati voćarski kraj i da zainteresovanih kupaca već ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari