Učesnici protesta traže smenu načelnika i rukovodstva PU Novi Sad 1Foto:Beta/Dragan Gojić

Građanska inicijativa „1 od 5 miliona“ u ime učesnika istoimenih protesta u Novom Sadu zahteva da načelnik novosadske Policijske uprave Milorad Šušnjić i kompletno rukovodstvo te uprave odmah podnesu ostavke.

Novosadska policija je nedopustivo sporo i potpuno neadekvatno reagovala prošlog petka kada su u najstrožem centru grada napadnuti učesnici protesta i kada umalo nije stradalo jedno dete, a uopšte nije obavestila javnost o daljem postupku protiv napadača i motivima napada. Policija nije otkrila ni ko je u nedelju uveče napao jednog od organizatora i aktivnih učesnika protesta Filipa Martina.

Takođe, u komunikaciji sa učesnicima protesta je potvrđeno da se građani Novog Sada uopšte ne osećaju bezbedno u svom gradu i da strahuju za svoju i sigurnost svojih najbližih, navodi se u obrazloženju tog zahteva.

Policijska uprava na čelu sa Miloradom Šušnjićem dozvolila je da Novi Sad, koji je decenijama važio za najmirniji grad u zemlji, postane poprište stalnih mafijaških obračuna, kriminala i nasilja. Broj ubistava se od 2014. godine povećao za petinu, a pojedine istrage traju i po 15 godina. Još su nerazjašnjena ubistva Velibora Vučurevića iz 2010. godine i službenika BIA Branka Glušice, koji je upravo učestvovao u akcijama protiv organizovanog kriminala, iz 2009. godine.

Javnost ne zna ni ishod pretnji bombama i fizičkim nasiljem nad Albancima u naselju  Adice  6. maja ove godine. Građani Novog Sada su veoma uznemireni i zbog napada na našu sugrađanku kojoj je lopov 11. maja ove godine u sred dana na ulici strgao lančić sa vrata, a zatim ubio i njenog psa.

Postavlja se i pitanje zbog čega istrage zastarevaju i zašto policija nikad nije ni pokušala da deluje preventivno i predupredi očiglednu mogućnost da nasilje eskalira u još teže nedelo, kao što je slučaj prebijanje jedne devojke od  njenog momka pre mesec dana? Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ od početka ne znaju zašto na protestima nema policajaca osim onih u civilu, za koje se samo pretpostavlja da petkom uveče dolaze na Pozorišni trg jer ih niko ne zna i ne prepoznaje kao zaštitnike zakona i javnog reda i mira. Policija ne može sedeti u stanici tokom protesta dok vladajući režim već mesecima direktno i indirektno huška svoje pristalice da se obračunaju sa nezadovoljnim građanima, zbog čega se napadi poput onog u petak uveče u Zmaj Jovinoj ulici mogu očekivati sa vrlo visokim procentom verovatnoće. Takođe, protiv načelnika Šušnjića i desetorice starešina Policijske uprave Novi Sad u februaru su podnete i krivične prijave zbog protivzakonitog pritiska na zaposlene.

Za poražavajuće i zabrinjavajuće stanje bezbednosti u gradu, pre svih odgovorna je policija, odnosno načelnik i kompletno rukovodstvo Policijske uprave i zato svi moraju odmah da napuste položaje koje sada zauzimaju. Policiju u Novom Sadu treba da vode časni profesionalci, odani svom poslu i zakonu, a pre svega odgovorni prema građanima koje su dužni da štite. Zbog svega navedenog, učesnici protesta „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu će tražiti ostavku, odnosno smenu, načelnika Policijske uprave i njegovih saradnika sve dok taj zahtev ne bude ispunjen, navodi se u saopštenju Inicijative „1 od 5 miliona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari